Ruta 1 Jug

1.dan: Split - Milna (Brač)

Milna je najzaštićenija i najljepša luka na otoku Braču. Zaštićena od jakih vjetrova i osvježavana ljetnim popodnevnim maestralom idealno je utočište i za ljude i za brodove.

Milna je smještena u dnu prostrane uvale na zapadnoj obali otoka Brača. Kristalno plavo more, sjene stoljetnih borovih šuma, osunčana pročelja od bračkog kamena, idealni uvjeti za ronjenje, domaća zdrava hrana, osnovni su razlog za dolazak u ovo prekrasno mediteransko mjesto.

U Milni možete uživati u velikom izboru vrsnih ribljih restorana, pizzeria i mnoštvu caffe barova smještenih uz more na samoj rivi.

ACI marina Milna nalazi se u jugoistočnom dijelu uvale Milna, nasuprot gradu.

2.dan: Milna – Stari Grad (Hvar) – Hvar (Hvar)

Stari Grad je najstariji grad u Hrvatskoj, Aristotelov vršnjak. Nalazi se na kraju zaljeva dubokog 4 nautičke milje uz sjeverozapadnu obalu otoka Hvara. Zbog svog središnjeg položaja stoljećima je bio utočište pomorcima koje su starograđani dočekivali na Rivi a danas nautičarima kojima je starogradska uvala obavezno mjesto koje posjete dok plove Jadranom.

Grad je okružen vinogradima, maslinicima i borovom šumom. Stanovništvo se bavi vinogradarstvom, vinarstvom, maslinarstvom, voćarstvom, ribarstvom i posebno turizmom. Razne mogućnosti smještaja, konobe i restorani sa domaćim specijalitetima i tradicionalno dobrim otočkim vinima, kulturne znamenitosti, kao i raznovrsne mogućnosti sporta i rekreacije privlače brojne posjetitelje.

More koje okružuje Stari Grad poznato je po bogatoj morskoj flori i fauni. Podvodni ribolov moguć je uz južnu obalu poluotoka Kabel koji zatvara zaljev.

Stari Grad nije zaštićen od sjevernih vjetrova. U starogradskom zaljevu se u uvalama Zavala i Tiha može skloniti od sjevernih vjetrova, a u uvalama Gračište, Sveti Ante, Maslinica od južnih vjetrova.

Hvar je jedna od najpoželjnijih i najposjećenijih destinacija dalmatinske rivijere. Karakterizira ga ugodna topla klima s puno sunca, slikovito prirodno okružje, razne mogućnosti kvalitetnog smještaja, mediteranska srdačnost i uslužnost, brojni restorani i konobe s vrhunskim specijalitetima i domaćim vinom, sport i rekreacija, aktivni noćni život…

Zahvaljujući svom položaju na prastarom plovnom putu Hvar ima mnogo bogatiju povijest nego ijedan drugi otok na Jadranu. Reprezentativne palače i crkve, vrijedne slike i kipovi, vrijedna književna i glazbena dijela koju su nastala na otoku rezultat su neiscrpne inspiracije koju pruža.

Gradska luka nije zaštićena od jakih udara vjetra.

3.dan: Hvar (Hvar) – Vis (Vis)

Otok Vis je omiljeno turističko odredište za one posjetitelje koji žele iskusiti jedinstveni i već uveliko nestali istinski mediteranski ugođaj i način života. Jedinstveno povijesno i kulturno naslijeđe, kristalno bistro more, predivne skrivene plaže, uvale i otočići ostavit će vas bez daha.

Cjelokupna je povijest otoka Visa vezana za ribarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Najpoznatije autentično bijelo vino je čuvena viška Vugava, koju možete probati u brojnim restoranima i podrumima.

Grad Vis smješten je na sjevernoj strani otoka Visa duž prekrasne uvale Sv. Jurja, koju kao prsten zatvara otočić Host. Brojni luksuzni restorani te tradicionalne konobe u samom centru privući će vas lokalnim specijalitetima i ugodnom atmosferom. Luka Vis nije zaštićena od jakih udara vjetra.

4.dan: Vis – Biševo – Komiža (Vis)

Komiža, luka i gradić, nalazi se na zapadnoj obali otoka Visa, uz sjeveroistočnu stranu prostranog istoimenog zaljeva, koji duboko zalazi u kopno. Luka je zaštićena od istočnih i sjeveroistočnih vjetrova, ali je izložena zapadnim i jugozapadnim. Komiža se smatra kolijevkom ribarstva na Jadranu o čemu danas svjedoči Ribarski muzej, jedinstven u Hrvatskoj, smješten u staroj mletačkoj kuli na rivi. Više stoljetno građenje drvenih brodova urodilo je gradnjom „falkuše“, komiškog ribarskog broda jedinstvenog u svijetu brodogradnje zbog posebne građe i specifičnog jedrilja.

Nedaleko od otoka Visa iz mora izvire mali rajski otok – Biševo. Biševo je poznato po prekrasnim pješčanim plažama, raznolikom podmorju i neobičnim prirodnim oblicima. Obala otoka Biševa obiluje brojnim špiljama od kojih je najpoznatija Modra špilja, smještena u uvali Balun. Oko podneva za vrijeme sunčanih dana reflektirane sunčeve zrake prodiru kroz podvodni otvor u Modru špilju, reflektiraju se od bijelog dna i osvjetljavaju špilju modrom, a predmete u vodi srebrnastom bojom.

U Modru špilju je ulaz dopušten samo manjim čamcem na vesla, i to samo po mirnom vremenu, bez valova.

5.dan: Komiža - Palmižana (Hvar)

Ispred jugozapadne obale otoka Hvara smjestila se skupina od 20-ak otočića i hridina poznata pod nazivom Pakleni otoci. Pakleni otoci su jedinstvena i najprepoznatljivija prirodna ljepota Hvara. Šumoviti otočići uronjeni u bistro, kristalno čisto more, bezbroj malih skrovitih plaža i prelijepih pustih uvala, predstavljaju nadaleko poznatu hvarsku sunčanu Arkadiju.

Najbolje zaklonište na Paklenim otocima je ACI marina Palmižana na sjeveroistočnoj obali otoka Sveti Klement koja je zaklonjena od svih vjetrova. Međutim, kod jakog jugozapadnjaka može doći do pojave plimnog vala.

Palmižana je najstarije i najpoznatije hvarsko izletište. Okružena je gustom borovom šumom te raznovrsnim egzotičnim biljkama.

6.dan: Palmižana – Trogir

Trogir je u pravom smislu grad-muzej. U centralnoj Europi smatran je najbolje sačuvanim romaničko-gotičkim gradom. Dvorac i kula okruženi zidinama sačinjavaju jezgru Trogira. Najznačajniji kulturni spomenik je trogirska katedrala. Portal zapadnih vrata katedrale, koji je izradio majstor Radovan, predstavlja najmonumentalnije djelo romaničko-gotičke skulpture u Hrvatskoj. Trogir oduševljava posjetitelje kulturno-povijesnim spomenicima i malim ulicama, te umjetnčkim zbirkama s brojnim remek djelima.

Grad Trogir smješten je na obali Kaštelanskog zaljeva , na otočiću između Čiova i kopna, spojen kamenim mostom s kopnom.

ACI marina Trogir nalazi se na sjevernoj obali otoka Čiovo, između Trogirskog mosta i rta Čubrijan, a nasuprot gradu Trogiru.

Rivijeru Trogir obilježava bogata mediteranska vegetacija , maslinici i vinogradi, brojni otoci i uvale, šljunčane i pjeskovite plaže. Obala Rivijere Trogir dobro razvedena manjim uvalama, rtovima, otocima s bujnom mediteranskom vegetacijom, još uvijek sačuvana u svojoj izvornosti, pogoduje nautičarima.

7.dan: Trogir - Split