Ruta 2

1.dan: Split - Milna (Brač)

Milna je najzaštićenija i najljepša luka na otoku Braču. Zaštićena od jakih vjetrova i osvježavana ljetnim popodnevnim maestralom idealno je utočište i za ljude i za brodove.

Milna je smještena u dnu prostrane uvale na zapadnoj obali otoka Brača. Kristalno plavo more, sjene stoljetnih borovih šuma, osunčana pročelja od bračkog kamena, idealni uvjeti za ronjenje, domaća zdrava hrana, osnovni su razlog za dolazak u ovo prekrasno mediteransko mjesto.

U Milni možete uživati u velikom izboru vrsnih ribljih restorana, pizzeria i mnoštvu caffe barova smještenih uz more na samoj rivi.

ACI marina Milna nalazi se u jugoistočnom dijelu uvale Milna, nasuprot gradu.

2.dan: Milna - Vis (Vis)

Otok Vis je omiljeno turističko odredište za one posjetitelje koji žele iskusiti jedinstveni i već uveliko nestali istinski mediteranski ugođaj i način života. Jedinstveno povijesno i kulturno naslijeđe, kristalno bistro more, predivne skrivene plaže, uvale i otočići ostavit će vas bez daha.

Cjelokupna je povijest otoka Visa vezana za ribarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Najpoznatije autentično bijelo vino je čuvena viška Vugava, koju možete probati u brojnim restoranima i podrumima.

Grad Vis smješten je na sjevernoj strani otoka Visa duž prekrasne uvale Sv. Jurja, koju kao prsten zatvara otočić Host. Brojni luksuzni restorani te tradicionalne konobe u samom centru privući će vas lokalnim specijalitetima i ugodnom atmosferom. Luka Vis nije zaštićena od jakih udara vjetra.

3.dan: Vis - Vela Luka (Korčula)

Područje Vele Luke na otoku Korčuli sadrži arheološke dokaze o naseljenosti još u starijem kamenom dobu - 20,000 godina prije Krista. Do današnjeg dana, Iliri, Rimljani i Slaveni su svi ostavili tragove na ovdašnjem tlu; a današnja Vela Luka počela je cvjetati u 18. stoljeću, do danas.

Grad Vela Luka smješten je na kraju zaljeva dugačkog 9,2km, koji nudi odličnu zaštitu od prirodnih elemenata. Odavde se svakodnevno organiziraju mnogi izleti do okolnih otočića, uključujući dobro poznate otoke Proizd i Ošjak.

4.dan: Vela Luka - Lastovo (Lastovo)

Otok Lastovo je najveći otok u lastovskom arhipelagu, koji sadrži ukupno 46 otočića i hridi. Povijest njegove naseljenosti datira do starih Ilira, preko Rimskog doba sve do današnjih dana. Otočka populacija od oko 800 stanovnika ne varira toliko, čak ni usred sezone, kao kod nekih jadranskih otoka.

Glavna privlačnost Lastova kao destinacije je, kao što i njegova isturena lokacija sugerira, njegova nedirnuta priroda, skupa sa očuvanom autentičnom sredozemnom arhitekturom - te iznad svega, mirom i tišinom.

Ovaj prirodni mir koji prožima Lastovo, ne sprečava ga da ponudi svojim posjetiteljima mnoge mogućnosti za aktivni odmor; uključujući biciklističke i šetačke staze kroz svoju brdovitu unutrašnjost, kao i mnoge ronilačke izlete i ekskurzije do okolnih otočića.

5.dan: Lastovo - Pomena (Mljet)

Pomena je malo mjesto sa lučicom, smješteno u srcu Nacionalnog parka Mljet. Veoma je blizu Dubrovnika s kojim je povezana redovnom brodskom linijom; što Pomenu čini jedinstvenom turističkom destinacijom - u isto je vrijeme dio netaknute prirode i povijesnog okruženja, zadržavajući sve prednosti blizine većeg gradskog središta kao što je Dubrovnik.

Razne mogućnosti smještaja i rekreacije nude se u Pomeni, a i sam otok Mljet, kao Nacionalni park, ne bi se smjelo zaobići na putovanju kroz Jadran.

6.dan: Pomena – Šipan

Šipan je najveći otok otočne skupine Elafita, na dubrovačkoj obali. Na njegovoj skromnoj površini od 15km2, nalaze se 42 ljetnikovca i 34 crkve; danas većinom napuštene, iako su neke u procesu obnove. Netaknuta priroda i obujna, autentična sredozemna vegetacija ovdje su prepoznate još od antičkih vremena. Nekoć nastanjena s preko 7000 ljudi, jedina dva naseljena mjesta na Šipanu, Šipanska Luka i Suđurađ danas su dom svega 450, uglavnom starijih građana. Krize 20. stoljeća dovele su Šipan do ovog opadanja, no mnoge investicije u zadnje vrijeme obećavaju pozitivan zaokret.

U svakom slučaju, Šipan je mjesto predivne prirode, morske i kopnene flore i faune, te je kao takav obveznio dio svakog izleta i putovanja po južnom Jadranu.

7.dan: Šipan - Dubrovnik

Grad Dubrovnik, nekoć središte Dubrovačke Republike koja je ravnopravno konkurirala Veneciji na sjeveru, danas je jedan od najvažnijih povijesnih i turističkih centara na Jadranu, kao i na Mediteranu.

Daleko najbolji način za iskusiti ogromnu kulturnu i povijesnu baštinu Dubrovnika, jest prošetati njegovim ulicama pješice. Šetnja preko slavnog Straduna, i 25m visokih, 2km dugačkih Gradskih zidina, odvest će vas pokraj brojnih palača, crkvi i različitih mjesta čija se manja važnost utječe u veliku slavu Dubrovnika. Njegovo je ime poput sinonima za Hrvatsku u dalekim krajevima svijeta, i što više naučite o Dubrovniku, manje ćete biti iznenađeni kada saznate kako se njegova populacija udeseterostručuje na vrhuncu turističke sezone.