Ruta1

1.dan: Split - Milna (Brač)

Milna je najzaštićenija i najljepša luka na otoku Braču. Zaštićena od jakih vjetrova i osvježavana ljetnim popodnevnim maestralom idealno je utočište i za ljude i za brodove.

Milna je smještena u dnu prostrane uvale na zapadnoj obali otoka Brača. Kristalno plavo more, sjene stoljetnih borovih šuma, osunčana pročelja od bračkog kamena, idealni uvjeti za ronjenje, domaća zdrava hrana, osnovni su razlog za dolazak u ovo prekrasno mediteransko mjesto.

U Milni možete uživati u velikom izboru vrsnih ribljih restorana, pizzeria i mnoštvu caffe barova smještenih uz more na samoj rivi.

ACI marina Milna nalazi se u jugoistočnom dijelu uvale Milna, nasuprot gradu.

2.dan: Milna - Hvar (Hvar)

Hvar je jedna od najpoželjnijih i najposjećenijih destinacija dalmatinske rivijere.

Karakterizira ga ugodna topla klima s puno sunca, slikovito prirodno okružje, razne mogućnosti kvalitetnog smještaja, mediteranska srdačnost i uslužnost, brojni restorani i konobe s vrhunskim specijalitetima i domaćim vinom, sport i rekreacija, aktivni noćni život…

Zahvaljujući svom položaju na prastarom plovnom putu Hvar ima mnogo bogatiju povijest nego ijedan drugi otok na Jadranu. Reprezentativne palače i crkve, vrijedne slike i kipovi, vrijedna književna i glazbena dijela koju su nastala na otoku rezultat su neiscrpne inspiracije koju pruža.

Gradska luka nije zaštićena od jakih udara vjetra.

3.dan: Hvar – Vela Luka (Korčula)

Područje Vele Luke na otoku Korčuli sadrži arheološke dokaze o naseljenosti još u starijem kamenom dobu - 20,000 godina prije Krista. Do današnjeg dana, Iliri, Rimljani i Slaveni su svi ostavili tragove na ovdašnjem tlu; a današnja Vela Luka počela je cvjetati u 18. stoljeću, do danas.

Grad Vela Luka smješten je na kraju zaljeva dugačkog 9,2km, koji nudi odličnu zaštitu od prirodnih elemenata. Odavde se svakodnevno organiziraju mnogi izleti do okolnih otočića, uključujući dobro poznate otoke Proizd i Ošjak.

4.dan: Vela Luka - Korčula (Korčula)

Otok Korčula je dragulj jadranskog arhipelaga. Otok je razveden nizom otočića i zaljeva a poseban pečat mu daje bujna vegetacija. Na Korčuli možete uživati u plivanju oko uređenih plaža i u ronjenju u podvodnom svijetu uzbudljive flore i faune.

Grad Korčula je povijesno i turističko središte istoimenog otoka. Jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova Sredozemlja. U Korčuli se pleše Moreška, jedan od tri viteška plesa koji možete vidjeti samo na ovom prelijepom otoku. Grad Korčula se smatra i rodnim gradom najvećeg svjetskog putnika Marka Pola čija se rodna kuća nalazi u središtu staroga grada.

ACI Marina Korčula je smještena u maloj uvali istočno od grada. Na sjevernoj strani je zaštićena lukobranom.

5.dan: Korčula - Pomena (Mljet)

Pomena je malo mjesto sa lučicom, smješteno u srcu Nacionalnog parka Mljet. Veoma je blizu Dubrovnika s kojim je povezana redovnom brodskom linijom; što Pomenu čini jedinstvenom turističkom destinacijom - u isto je vrijeme dio netaknute prirode i povijesnog okruženja, zadržavajući sve prednosti blizine većeg gradskog središta kao što je Dubrovnik.

Razne mogućnosti smještaja i rekreacije nude se u Pomeni, a i sam otok Mljet, kao Nacionalni park, ne bi se smjelo zaobići na putovanju kroz Jadran.

6.dan: Pomena – Šipan

Šipan je najveći otok otočne skupine Elafita, na dubrovačkoj obali. Na njegovoj skromnoj površini od 15km2, nalaze se 42 ljetnikovca i 34 crkve; danas većinom napuštene, iako su neke u procesu obnove. Netaknuta priroda i obujna, autentična sredozemna vegetacija ovdje su prepoznate još od antičkih vremena. Nekoć nastanjena s preko 7000 ljudi, jedina dva naseljena mjesta na Šipanu, Šipanska Luka i Suđurađ danas su dom svega 450, uglavnom starijih građana. Krize 20. stoljeća dovele su Šipan do ovog opadanja, no mnoge investicije u zadnje vrijeme obećavaju pozitivan zaokret.

U svakom slučaju, Šipan je mjesto predivne prirode, morske i kopnene flore i faune, te je kao takav obveznio dio svakog izleta i putovanja po južnom Jadranu.

7.dan: Šipan - Dubrovnik

Grad Dubrovnik, nekoć središte Dubrovačke Republike koja je ravnopravno konkurirala Veneciji na sjeveru, danas je jedan od najvažnijih povijesnih i turističkih centara na Jadranu, kao i na Mediteranu.

Daleko najbolji način za iskusiti ogromnu kulturnu i povijesnu baštinu Dubrovnika, jest prošetati njegovim ulicama pješice. Šetnja preko slavnog Straduna, i 25m visokih, 2km dugačkih Gradskih zidina, odvest će vas pokraj brojnih palača, crkvi i različitih mjesta čija se manja važnost utječe u veliku slavu Dubrovnika. Njegovo je ime poput sinonima za Hrvatsku u dalekim krajevima svijeta, i što više naučite o Dubrovniku, manje ćete biti iznenađeni kada saznate kako se njegova populacija udeseterostručuje na vrhuncu turističke sezone.