Ruta 3

1.dan: Dubrovnik - Saplunara (Mljet)

Saplunara je predivna pješčana uvala smještena na jugoistočnoj obali Mljeta, a nudi privatni smještaj i mirne pješčane plaže oko same uvale. Na nekim je mjestima vrlo plitka, dozvoljavajući sidrenje samo do dubine od 2m. Dobro je zaštićena od svih vjetrova osim jugozapadnih.

2.dan: Saplunara - Skrivena luka (Lastovo)

Skrivena luka je prigodno imenovana po svom smještaju i okolini, što je očito svakome tko joj prilazi sa mora. Smještena je na jugoistočnoj obali Lastova, a dozvoljava sidrenje pri sredini svoje uvale, do dubine od 15m. Odlično je zaštićena od svih vjetrova.

3.dan: Skrivena Luka - Vela Luka (Korčula)

Područje Vele Luke na otoku Korčuli sadrži arheološke dokaze o naseljenosti još u starijem kamenom dobu - 20,000 godina prije Krista. Do današnjeg dana, Iliri, Rimljani i Slaveni su svi ostavili tragove na ovdašnjem tlu; a današnja Vela Luka počela je cvjetati u 18. stoljeću, do danas.

Grad Vela Luka smješten je na kraju zaljeva dugačkog 9,2km, koji nudi odličnu zaštitu od prirodnih elemenata. Odavde se svakodnevno organiziraju mnogi izleti do okolnih otočića, uključujući dobro poznate otoke Proizd i Ošjak.

4.dan: Vela Luka - Palmižana

Ispred jugozapadne obale otoka Hvara smjestila se skupina od 20-ak otočića i hridina poznata pod nazivom Pakleni otoci. Pakleni otoci su jedinstvena i najprepoznatljivija prirodna ljepota Hvara. Šumoviti otočići uronjeni u bistro, kristalno čisto more, bezbroj malih skrovitih plaža i prelijepih pustih uvala, predstavljaju nadaleko poznatu hvarsku sunčanu Arkadiju.

Najbolje zaklonište na Paklenim otocima je ACI marina Palmižana na sjeveroistočnoj obali otoka Sveti Klement koja je zaklonjena od svih vjetrova. Međutim, kod jakog jugozapadnjaka može doći do pojave plimnog vala. Palmižana je najstarije i najpoznatije hvarsko izletište. Okružena je gustom borovom šumom te raznovrsnim egzotičnim biljkama.

5.dan: Palmižana - Korčula (Korčula)

Otok Korčula je dragulj jadranskog arhipelaga. Otok je razveden nizom otočića i zaljeva a poseban pečat mu daje bujna vegetacija. Na Korčuli možete uživati u plivanju oko uređenih plaža i u ronjenju u podvodnom svijetu uzbudljive flore i faune.

Grad Korčula je povijesno i turističko središte istoimenog otoka. Jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova Sredozemlja. U Korčuli se pleše Moreška, jedan od tri viteška plesa koji možete vidjeti samo na ovom prelijepom otoku. Grad Korčula se smatra i rodnim gradom najvećeg svjetskog putnika Marka Pola čija se rodna kuća nalazi u središtu staroga grada.

ACI Marina Korčula je smještena u maloj uvali istočno od grada. Na sjevernoj strani je zaštićena lukobranom.

6.dan: Korčula - Kobaš (Pelješac)

Uvala Kobaš je mala uvala u Stonskom kanalu, u kojoj se skriva zaseok i lučki nasip. Mnogi mali molići presijecaju uvalu, na kojima je moguće sidriti se do dubine od 18m.

Uvala je dobro zaštićena od svih vjetrova osim bure.

7.dan: Kobaš - Dubrovnik

Grad Dubrovnik, nekoć središte Dubrovačke Republike koja je ravnopravno konkurirala Veneciji na sjeveru, danas je jedan od najvažnijih povijesnih i turističkih centara na Jadranu, kao i na Mediteranu.

Daleko najbolji način za iskusiti ogromnu kulturnu i povijesnu baštinu Dubrovnika, jest prošetati njegovim ulicama pješice. Šetnja preko slavnog Straduna, i 25m visokih, 2km dugačkih Gradskih zidina, odvest će vas pokraj brojnih palača, crkvi i različitih mjesta čija se manja važnost utječe u veliku slavu Dubrovnika. Njegovo je ime poput sinonima za Hrvatsku u dalekim krajevima svijeta, i što više naučite o Dubrovniku, manje ćete biti iznenađeni kada saznate kako se njegova populacija udeseterostručuje na vrhuncu turističke sezone.