Ruta 2

1.dan: Dubrovnik - Slano

Slano je malo mjesto nedaleko od Dubrovnika, smješteno u uvali poznatoj kao utočište za pomorce od davnina. U okolnom području postoji nekoliko arheoloških nalazišta iz antičkih vremena, kao i crkve i samostani iz 14. stoljeća i novijeg doba.

Uvala Slano je prostrana, 2000m uvučena i 1300m široka, na ulazu dubine od 43m. Dobro je zaštićena od svih vjetrova, osim bure.

2.dan: Slano - Saplunara (Mljet)

Saplunara je predivna pješčana uvala smještena na jugoistočnoj obali Mljeta, a nudi privatni smještaj i mirne pješčane plaže oko same uvale. Na nekim je mjestima vrlo plitka, dozvoljavajući sidrenje samo do dubine od 2m. Dobro je zaštićena od svih vjetrova osim jugozapadnih.

3.dan: Saplunara - Pomena (Mljet)

Pomena je malo mjesto sa lučicom, smješteno u srcu Nacionalnog parka Mljet. Veoma je blizu Dubrovnika s kojim je povezana redovnom brodskom linijom; što Pomenu čini jedinstvenom turističkom destinacijom - u isto je vrijeme dio netaknute prirode i povijesnog okruženja, zadržavajući sve prednosti blizine većeg gradskog središta kao što je Dubrovnik.

Razne mogućnosti smještaja i rekreacije nude se u Pomeni, a i sam otok Mljet, kao Nacionalni park, ne bi se smjelo zaobići na putovanju kroz Jadran.

4.dan: Pomena – Zaklopatica (Lastovo)

Zaklopatica je uvala na sjevernoj strani otoka Lastova, samo 2km od grada Lastova. Moguće je sidrenje manjih brodova uz skromnu rivu, ili u sredini uvale do 15m dubine.

Istoimeni otočić ispred uvale gotovo je zatvara, a ulazi u uvalu su od 1m-7m duboki. Zaklopatica je savršena polazna točka za istraživanje predivnog lastovskog prirodnog okruženja, bilo kopnom, jedrenjem ili ronjenjem.

5.dan: Zaklopatica - Korčula (Korčula)

Otok Korčula je dragulj jadranskog arhipelaga. Otok je razveden nizom otočića i zaljeva a poseban pečat mu daje bujna vegetacija. Na Korčuli možete uživati u plivanju oko uređenih plaža i u ronjenju u podvodnom svijetu uzbudljive flore i faune.

Grad Korčula je povijesno i turističko središte istoimenog otoka. Jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova Sredozemlja. U Korčuli se pleše Moreška, jedan od tri viteška plesa koji možete vidjeti samo na ovom prelijepom otoku. Grad Korčula se smatra i rodnim gradom najvećeg svjetskog putnika Marka Pola čija se rodna kuća nalazi u središtu staroga grada.

ACI Marina Korčula ( http://www.aci-club.hr/aci.htm ) je smještena u maloj uvali istočno od grada. Na sjevernoj strani je zaštićena lukobranom.

6.dan: Korčula – Okuklje (Mljet)

Okuklje je najzaštićenija uvala na otoku Mljetu, zaštićena od svih vjetrova. Sidrenje je moguće na nekoliko lokacija unutar same uvale, od 2m do 4m dubine. Skreće se pozornost na hrid u jugozapadnom dijelu uvale, označenu željeznim stupom.

7.dan: Okuklje - Dubrovnik

Grad Dubrovnik, nekoć središte Dubrovačke Republike koja je ravnopravno konkurirala Veneciji na sjeveru, danas je jedan od najvažnijih povijesnih i turističkih centara na Jadranu, kao i na Mediteranu.

Daleko najbolji način za iskusiti ogromnu kulturnu i povijesnu baštinu Dubrovnika, jest prošetati njegovim ulicama pješice. Šetnja preko slavnog Straduna, i 25m visokih, 2km dugačkih Gradskih zidina, odvest će vas pokraj brojnih palača, crkvi i različitih mjesta čija se manja važnost utječe u veliku slavu Dubrovnika. Njegovo je ime poput sinonima za Hrvatsku u dalekim krajevima svijeta, i što više naučite o Dubrovniku, manje ćete biti iznenađeni kada saznate kako se njegova populacija udeseterostručuje na vrhuncu turističke sezone.