Split - Split ruta 1 sjever

1.dan: Split - Rogač (Šolta) - Uvala Šešula (Šolta)

Rogač je najstarije naselje na otoku Šolti, i većina prometa sa Splitom ide kroz Rogač. Njegove brojne obližnje plaže i uvale su odlična premisa za nautički turizam.

Uvala Rogač je izložena sjevernim vjetrovima.

Uvala Šešula se nalazi na zapadnoj strani otoka, i dobro je zaštićena od svih vjetrova osim jake bure. Nudi sidrenje do 7m dubine.

2.dan: Uvala Šešula - Kaprije (Kaprije)

Otok Kaprije je mali otočić od 7,0 km2, u šibenskom arhipelagu. Njegova je unutrašnjost prošarana maslinicima i vinogradima u raštrkanim udolinama obradive površine.

Najsigurnije sidrenje je Luka Kaprije, luka glavnog mjesta, zaštićena od svih vjetrova osim jake bure. Sidrenje je dozvoljeno do 7m dubine.

3.dan: Kaprije - Piškera

Piškera je nastarije sezonsko ribarsko naselje u Hrvatskoj, što znači da je bilo naseljeno, uglavnom ribarima, samo tijekom glavnih ribarskih sezona. Procvalo je u 16. stoljeću, dijelom zahvaljujući izvorima pitke vode, na otoku i susjednim otočićima.

Danas, Piškera dijeli sudbinu mnogih drugih ribarskih sela Jadrana; postala je turistička destinacija, usko fokusirana na nautički turizam. Nasuprot Piškere, na sjevernoj obali otočića Panitula Vela, nalazi se ACI marina Piškera, sa 150 vezova i svim popratnim sadržajima. Zajedno sa sličnom marinom na Žutu, Piškera je središte srednjejadranskog nautičkog turizma.

4.dan: Piškera - Telašćica (Dugi otok)

Telašćica je luka na Dugom Otoku koja se urezala 8km duboko u otok. Maksimalna joj je širina 1,5km, a unutar kao i oko luke smjestilo se šest otočića. Nudi odličnu zaštitu od svih vjetrova, pogotovo unutar uvale Ćuška Duboka, koja je 1km duboka i nudi sidrenje do dubine od 3m. Za svako ronjenje i ribolov potrebna je dozvola Uprave Parka.

5.dan: Telašćica - Rt Opat (Kornat)

Uvala kod rta Opat je dobro zaštićena, no izložena je s južne strane. Nudi sidrenje do 4m dubine, te do 25m dubine na ulazu u uvalu. Zbog plićine 180m južno od zapadnog rta uvale, preporuča se prilaz s jugoistočne strane.

6.dan: Rt Opat - Primošten

Područje Primoštena bilo je naseljeno već od 7. stoljeća, otkada je pretrpjelo mnoge emigracijske krize, zbog svoje iznimne strateške lokacije. Prvi se put naselje Primošten spominje pod tim imenom 1564. godine, kada je već izrastao u omanji gradić na dobro utvrđenom otoku.

Nakon prolaska opasnosti od turskih prodora, marljiv je narod Primoštena prionuo na razvitak svoga mjesta, i do danas je polučio samo napredak; cijelo vrijeme čuvajući njegovu prirodnu i kulturnu baštinu.

Današnja Marina Kremik, sa preko 400 vezova na jednom od najsigurnijih sidrišta na Jadranu, nastavlja stoljetnu tradiciju Primoštena kao važne destinacije; danas ne više ekonomske ili vojne, koliko predivne turističke.

7.dan: Primošten - Uvala Krknjaši (Veliki Drvenik)

Veli Drvenik je otok u splitskoj rivijeri, samo 6,2 nautičke milje od Trogira. Površinom od 12km2 i dužinom obale od 23km, odlično je razveden i stoga vrlo pogodan kao nautička destinacija. Oko Drvenika strogo su zabranjene sve podvodne aktivnosti.

Uvala Krknjaši nalazi se s istočne strane otoka i solidno je zaštićena od vjetrova, pogotovo zapadnih i sjeverozapadnih. Izvanredno je sidrište, a u malom resortu u uvali nudi se smještaj i domaći specijaliteti. Također su u ponudi izleti kajacima; blagi vremenski uvjeti i plitka obala, skupa sa netaknutom prirodom neodoljivi su za posjetitelje željne avanture.

8.dan: Uvala Krknjaši - Komiža (Vis)

Komiža, luka i gradić, nalazi se na zapadnoj obali otoka Visa, uz sjeveroistočnu stranu prostranog istoimenog zaljeva, koji duboko zalazi u kopno. Luka je zaštićena od istočnih i sjeveroistočnih vjetrova, ali je izložena zapadnim i jugozapadnim. Komiža se smatra kolijevkom ribarstva na Jadranu o čemu danas svjedoči Ribarski muzej, jedinstven u Hrvatskoj, smješten u staroj mletačkoj kuli na rivi. Više stoljetno građenje drvenih brodova urodilo je gradnjom „falkuše“, komiškog ribarskog broda jedinstvenog u svijetu brodogradnje zbog posebne građe i specifičnog jedrilja.

9.dan: Komiža - Biševo - Vis (Vis)

Otok Vis je omiljeno turističko odredište za one posjetitelje koji žele iskusiti jedinstveni i već uveliko nestali istinski mediteranski ugođaj i način života. Jedinstveno povijesno i kulturno naslijeđe, kristalno bistro more, predivne skrivene plaže, uvale i otočići ostavit će vas bez daha.

Cjelokupna je povijest otoka Visa vezana za ribarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Najpoznatije autentično bijelo vino je čuvena viška Vugava, koju možete probati u brojnim restoranima i podrumima.

Grad Vis smješten je na sjevernoj strani otoka Visa duž prekrasne uvale Sv. Jurja, koju kao prsten zatvara otočić Host. Brojni luksuzni restorani te tradicionalne konobe u samom centru privući će vas lokalnim specijalitetima i ugodnom atmosferom. Luka Vis nije zaštićena od jakih udara vjetra.

Nedaleko od otoka Visa iz mora izvire mali rajski otok – Biševo. Biševo je poznato po prekrasnim pješčanim plažama, raznolikom podmorju i neobičnim prirodnim oblicima. Obala otoka Biševa obiluje brojnim špiljama od kojih je najpoznatija Modra špilja, smještena u uvali Balun. Oko podneva za vrijeme sunčanih dana reflektirane sunčeve zrake prodiru kroz podvodni otvor u Modru špilju, reflektiraju se od bijelog dna i osvjetljavaju špilju modrom, a predmete u vodi srebrnastom bojom.

U Modru špilju je ulaz dopušten samo manjim čamcem na vesla, i to samo po mirnom vremenu, bez valova.

10.dan: Vis - Pakleni otoci - Palmižana

Ispred jugozapadne obale otoka Hvara smjestila se skupina od 20-ak otočića i hridina poznata pod nazivom Pakleni otoci. Pakleni otoci su jedinstvena i najprepoznatljivija prirodna ljepota Hvara. Šumoviti otočići uronjeni u bistro, kristalno čisto more, bezbroj malih skrovitih plaža i prelijepih pustih uvala, predstavljaju nadaleko poznatu hvarsku sunčanu Arkadiju.

Najbolje zaklonište na Paklenim otocima je ACI marina Palmižana na sjeveroistočnoj obali otoka Sveti Klement koja je zaklonjena od svih vjetrova. Međutim, kod jakog jugozapadnjaka može doći do pojave plimnog vala.

Palmižana je najstarije i najpoznatije hvarsko izletište. Okružena je gustom borovom šumom te raznovrsnim egzotičnim biljkama.

11.dan: Palmižana - Stari Grad (Hvar)

Stari Grad je najstariji grad u Hrvatskoj, Aristotelov vršnjak. Nalazi se na kraju zaljeva dubokog 4 nautičke milje uz sjeverozapadnu obalu otoka Hvara. Zbog svog središnjeg položaja stoljećima je bio utočište pomorcima koje su starograđani dočekivali na Rivi a danas nautičarima kojima je starogradska uvala obavezno mjesto koje posjete dok plove Jadranom.

Grad je okružen vinogradima, maslinicima i borovom šumom. Stanovništvo se bavi vinogradarstvom, vinarstvom, maslinarstvom, voćarstvom, ribarstvom i posebno turizmom. Razne mogućnosti smještaja, konobe i restorani sa domaćim specijalitetima i tradicionalno dobrim otočkim vinima, kulturne znamenitosti, kao i raznovrsne mogućnosti sporta i rekreacije privlače brojne posjetitelje.

More koje okružuje Stari Grad poznato je po bogatoj morskoj flori i fauni. Podvodni ribolov moguć je uz južnu obalu poluotoka Kabel koji zatvara zaljev.

Stari Grad nije zaštićen od sjevernih vjetrova. U starogradskom zaljevu se u uvalama Zavala i Tiha može skloniti od sjevernih vjetrova, a u uvalama Gračište, Sveti Ante, Maslinica od južnih vjetrova

12.dan: Stari Grad - Jelsa (Hvar)

Jelsa je tihi gradić na Hvaru, dovoljno blizu glavnim turističkim centrima za sve pogodnosti; a opet dovoljno daleko da je sačuvala nešto od mira i tišine koji tradicionalno obavija jadranske otoke.

Jelšanska luka nudi sidrenje do 12m dubine, i izložena je sa sjeverne strane; te kao takva nije preporučena za sidrenje za vrijeme jake bure.

13.dan: Jelsa - Bol (Brač) - Uvala Blaca (Brač) - Milna (Brač)

Bol je najstariji brački gradić i jedno od najčuvenijih turističkih mjesta na Jadranu. Smješten je u središnjem dijelu južne strane otoka, podno planinskog vijenca Bolske krune i Vidove gore – najvišeg vrha svih jadranskih otoka. Obala Bola je stvorena za opuštanje zbog mnoštva kutaka mira i ugode.

Mjesto karakteriziraju prekrasne plaže među kojima je najpoznatija Zlatni rat. Zlatni rat je najljepša plaža na Jadranu i jedinstvena prirodna atrakcija. Taj šljunčani vrt jedinstveni je fenomen – proteže se oko pola kilometra u bistrinu Jadranskog mora kontinuirano mijenjajući smjer vrha rta nastojeći ugoditi volji valova i morskim strujanjima.

Nekada slavni glagoljaški hermitaž, kasnije i zvjezdarnica, pustinja Blaca se nalazi na istočnom obronku doline na južnoj strani Brača; između Bola i Milne. Prvi je put naseljena u 15. stoljeću kada su poljički glagoljaši, bježeći pred Turcima, ovdje od pećine ograđene kamenom svojim rukama sagradili samostan, crkvu i trgovačku luku. Sve do kraja 18. stoljeća pustinja Blaca je rasla u jedno od kulturalno i gospodarski najnaprednije područje otoka. Smrću posljednjeg od svojih čuvara, svećenika obitelji Miličević, 1962. godine, ova mala pustinja došla je do svog kraja.

Uvala Blaca izložena je s južne strane, a preporuča se uz sidrenje i vezivanje uz obalu.

Milna je najzaštićenija i najljepša luka na otoku Braču. Zaštićena od jakih vjetrova i osvježavana ljetnim popodnevnim maestralom idealno je utočište i za ljude i za brodove.

Milna je smještena u dnu prostrane uvale na zapadnoj obali otoka Brača. Kristalno plavo more, sjene stoljetnih borovih šuma, osunčana pročelja od bračkog kamena, idealni uvjeti za ronjenje, domaća zdrava hrana, osnovni su razlog za dolazak u ovo prekrasno mediteransko mjesto.

U Milni možete uživati u velikom izboru vrsnih ribljih restorana, pizzeria i mnoštvu caffe barova smještenih uz more na samoj rivi.

ACI marina Milna nalazi se u jugoistočnom dijelu uvale Milna, nasuprot gradu.

14.dan: Milna - Split