Split - Split ruta 2 jug

1.dan: Split - Milna (Brač)

Milna je najzaštićenija i najljepša luka na otoku Braču. Zaštićena od jakih vjetrova i osvježavana ljetnim popodnevnim maestralom idealno je utočište i za ljude i za brodove.

Milna je smještena u dnu prostrane uvale na zapadnoj obali otoka Brača. Kristalno plavo more, sjene stoljetnih borovih šuma, osunčana pročelja od bračkog kamena, idealni uvjeti za ronjenje, domaća zdrava hrana, osnovni su razlog za dolazak u ovo prekrasno mediteransko mjesto.

U Milni možete uživati u velikom izboru vrsnih ribljih restorana, pizzeria i mnoštvu caffe barova smještenih uz more na samoj rivi.

ACI marina Milna nalazi se u jugoistočnom dijelu uvale Milna, nasuprot gradu.

2.dan: Milna - Palmižana

Ispred jugozapadne obale otoka Hvara smjestila se skupina od 20-ak otočića i hridina poznata pod nazivom Pakleni otoci. Pakleni otoci su jedinstvena i najprepoznatljivija prirodna ljepota Hvara. Šumoviti otočići uronjeni u bistro, kristalno čisto more, bezbroj malih skrovitih plaža i prelijepih pustih uvala, predstavljaju nadaleko poznatu hvarsku sunčanu Arkadiju.

Najbolje zaklonište na Paklenim otocima je ACI marina Palmižana na sjeveroistočnoj obali otoka Sveti Klement koja je zaklonjena od svih vjetrova. Međutim, kod jakog jugozapadnjaka može doći do pojave plimnog vala.

Palmižana je najstarije i najpoznatije hvarsko izletište. Okružena je gustom borovom šumom te raznovrsnim egzotičnim biljkama.

3.dan: Palmižana - Komiža (Vis)

Komiža, luka i gradić, nalazi se na zapadnoj obali otoka Visa, uz sjeveroistočnu stranu prostranog istoimenog zaljeva, koji duboko zalazi u kopno. Luka je zaštićena od istočnih i sjeveroistočnih vjetrova, ali je izložena zapadnim i jugozapadnim. Komiža se smatra kolijevkom ribarstva na Jadranu o čemu danas svjedoči Ribarski muzej, jedinstven u Hrvatskoj, smješten u staroj mletačkoj kuli na rivi. Više stoljetno građenje drvenih brodova urodilo je gradnjom „falkuše“, komiškog ribarskog broda jedinstvenog u svijetu brodogradnje zbog posebne građe i specifičnog jedrilja.

4.dan: Komiža - Biševo - Vela Luka (Korčula)

Nedaleko od otoka Visa iz mora izvire mali rajski otok – Biševo. Biševo je poznato po prekrasnim pješčanim plažama, raznolikom podmorju i neobičnim prirodnim oblicima. Obala otoka Biševa obiluje brojnim špiljama od kojih je najpoznatija Modra špilja, smještena u uvali Balun. Oko podneva za vrijeme sunčanih dana reflektirane sunčeve zrake prodiru kroz podvodni otvor u Modru špilju, reflektiraju se od bijelog dna i osvjetljavaju špilju modrom, a predmete u vodi srebrnastom bojom.

U Modru špilju je ulaz dopušten samo manjim čamcem na vesla, i to samo po mirnom vremenu, bez valova.

Područje Vele Luke na otoku Korčuli sadrži arheološke dokaze o naseljenosti još u starijem kamenom dobu - 20,000 godina prije Krista. Do današnjeg dana, Iliri, Rimljani i Slaveni su svi ostavili tragove na ovdašnjem tlu; a današnja Vela Luka počela je cvjetati u 18. stoljeću, do danas.

Grad Vela Luka smješten je na kraju zaljeva dugačkog 9,2km, koji nudi odličnu zaštitu od prirodnih elemenata. Odavde se svakodnevno organiziraju mnogi izleti do okolnih otočića, uključujući dobro poznate otoke Proizd i Ošjak.

5.dan: Vela Luka - Zaklopatica (Lastovo)

Zaklopatica je uvala na sjevernoj strani otoka Lastova, samo 2km od grada Lastova. Moguće je sidrenje manjih brodova uz skromnu rivu, ili u sredini uvale do 15m dubine.

Istoimeni otočić ispred uvale gotovo je zatvara, a ulazi u uvalu su od 1m-7m duboki. Zaklopatica je savršena polazna točka za istraživanje predivnog lastovskog prirodnog okruženja, bilo kopnom, jedrenjem ili ronjenjem.

6.dan: Zaklopatica - Polače (Mljet)

Polače je uvala na sjevernoj strani otoka Mljeta, prirodno zaklonjena od svih vjetrova. Nudi sidrenje od 2m - 5m dubine na nekoliko lokacija unutar uvale, te sidrenje većim plovilima na nekoliko mjesta na ulazu u uvalu.

Savjetuje se oprez pri ulaženju u uvalu, zbog mnogih plićina.

7.dan: Polače - Dubrovnik

Grad Dubrovnik, nekoć središte Dubrovačke Republike koja je ravnopravno konkurirala Veneciji na sjeveru, danas je jedan od najvažnijih povijesnih i turističkih centara na Jadranu, kao i na Mediteranu.

Daleko najbolji način za iskusiti ogromnu kulturnu i povijesnu baštinu Dubrovnika, jest prošetati njegovim ulicama pješice. Šetnja preko slavnog Straduna, i 25m visokih, 2km dugačkih Gradskih zidina, odvest će vas pokraj brojnih palača, crkvi i različitih mjesta čija se manja važnost utječe u veliku slavu Dubrovnika. Njegovo je ime poput sinonima za Hrvatsku u dalekim krajevima svijeta, i što više naučite o Dubrovniku, manje ćete biti iznenađeni kada saznate kako se njegova populacija udeseterostručuje na vrhuncu turističke sezone.

8.dan: Dubrovnik - Okuklje (Mljet)

Okuklje je najzaštićenija uvala na otoku Mljetu, zaštićena od svih vjetrova. Sidrenje je moguće na nekoliko lokacija unutar same uvale, od 2m do 4m dubine. Skreće se pozornost na hrid u jugozapadnom dijelu uvale, označenu željeznim stupom.

9.dan: Okuklje - Korčula (Korčula)

Otok Korčula je dragulj jadranskog arhipelaga. Otok je razveden nizom otočića i zaljeva a poseban pečat mu daje bujna vegetacija. Na Korčuli možete uživati u plivanju oko uređenih plaža i u ronjenju u podvodnom svijetu uzbudljive flore i faune.

Grad Korčula je povijesno i turističko središte istoimenog otoka. Jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova Sredozemlja. U Korčuli se pleše Moreška, jedan od tri viteška plesa koji možete vidjeti samo na ovom prelijepom otoku. Grad Korčula se smatra i rodnim gradom najvećeg svjetskog putnika Marka Pola čija se rodna kuća nalazi u središtu staroga grada.

ACI Marina Korčula je smještena u maloj uvali istočno od grada. Na sjevernoj strani je zaštićena lukobranom.

10.dan: Korčula - Jelsa (Hvar)

Jelsa je tihi gradić na Hvaru, dovoljno blizu glavnim turističkim centrima za sve pogodnosti; a opet dovoljno daleko da je sačuvala nešto od mira i tišine koji tradicionalno obavija jadranske otoke.

Jelšanska luka nudi sidrenje do 12m dubine, i izložena je sa sjeverne strane; te kao takva nije preporučena za sidrenje za vrijeme jake bure.

11.dan: Jelsa - Uvala Lučice (Brač)

Uvala Lučice je jedno od najpopularnijih sidrišta na Jadranu. Sliči na djetelinu sa 3 lista a karakteriziraju je prozirno more i borova šuma.

Sastoji se od nekoliko krakova koji su dobra skloništa od gotovo svih vjetrova, a ovisno o položaju i smjeru vjetra neki krakovi su bolja skloništa u dotičnom trenutku.

12.dan: Uvala Lučice - Maslinica (Šolta)

Maslinica je jedino naselje na zapadnoj obali otoka Šolte. Mnoge izvanredno zaštićene uvale i uvalice, i mini-arhipelag od sedam otoka, čine Maslinicu odličnom nautičkom, ronilačkom i ribolovnom destinacijom. Najposjećenija je uvala Šešula, zbog svoje odlične pozicije i zaštićenosti od vjetra.

13.dan: Maslinica - Trogir

Trogir je u pravom smislu grad-muzej. U centralnoj Europi smatran je najbolje sačuvanim romaničko-gotičkim gradom. Dvorac i kula okruženi zidinama sačinjavaju jezgru Trogira. Najznačajniji kulturni spomenik je trogirska katedrala. Portal zapadnih vrata katedrale, koji je izradio majstor Radovan, predstavlja najmonumentalnije djelo romaničko-gotičke skulpture u Hrvatskoj. Trogir oduševljava posjetitelje kulturno-povijesnim spomenicima i malim ulicama, te umjetnčkim zbirkama s brojnim remek djelima.

Grad Trogir smješten je na obali Kaštelanskog zaljeva , na otočiću između Čiova i kopna, spojen kamenim mostom s kopnom.

ACI marina Trogir nalazi se na sjevernoj obali otoka Čiovo, između Trogirskog mosta i rta Čubrijan, a nasuprot gradu Trogiru.

Rivijeru Trogir obilježava bogata mediteranska vegetacija , maslinici i vinogradi, brojni otoci i uvale, šljunčane i pjeskovite plaže. Obala Rivijere Trogir dobro razvedena manjim uvalama, rtovima, otocima s bujnom mediteranskom vegetacijom, još uvijek sačuvana u svojoj izvornosti, pogoduje nautičarima.

14.dan: Trogir - Split