Split - Split ruta 1 jug

1.dan: Split - Rogač (Šolta) - Uvala Stipanska (Brač)

Rogač je najstarije naselje na otoku Šolti, i većina prometa sa Splitom ide kroz Rogač. Njegove brojne obližnje plaže i uvale su odlična premisa za nautički turizam.

Uvala Šešula se nalazi na zapadnoj strani otoka, i dobro je zaštićena od svih vjetrova osim jake bure. Nudi sidrenje do 7m dubine.

Uvala Stipanska se nalazi na zapadnoj obali Brača, i zaštićena je od svih vjetrova. Nudi sidrenje na sredini uvale, do 9m dubine.

2.dan: Uvala Stipanska - Uvala Blaca (Brač) - Bol (Brač) - Vrboska (Hvar)

Nekada slavni glagoljaški hermitaž, kasnije i zvjezdarnica, pustinja Blaca se nalazi na istočnom obronku doline na južnoj strani Brača; između Bola i Milne. Prvi je put naseljena u 15. stoljeću kada su poljički glagoljaši, bježeći pred Turcima, ovdje od pećine ograđene kamenom svojim rukama sagradili samostan, crkvu i trgovačku luku. Sve do kraja 18. stoljeća pustinja Blaca je rasla u jedno od kulturalno i gospodarski najnaprednije područje otoka. Smrću posljednjeg od svojih čuvara, svećenika obitelji Miličević, 1962. godine, ova mala pustinja došla je do svog kraja.

Uvala Blaca izložena je s južne strane, a preporuča se uz sidrenje i vezivanje uz obalu.

Bol je najstariji brački gradić i jedno od najčuvenijih turističkih mjesta na Jadranu. Smješten je u središnjem dijelu južne strane otoka, podno planinskog vijenca Bolske krune i Vidove gore – najvišeg vrha svih jadranskih otoka. Obala Bola je stvorena za opuštanje zbog mnoštva kutaka mira i ugode.

Mjesto karakteriziraju prekrasne plaže među kojima je najpoznatija Zlatni rat. Zlatni rat je njljepša plaža na Jadranu i jedinstvena prirodna atrakcija. Taj šljunčani vrt jedinstveni je fenomen – proteže se oko pola kilometra u bistrinu Jadranskog mora kontinuirano mijenjajući smjer vrha rta nastojeći ugoditi volji valova i morskim strujanjima.

Vrboska je najmanji otočki grad na Hvaru smješten na kraju dubokog i uskog zaljeva. Zbog prelijepog otočića u sredini uvale povezanog mostićima nosi naziv „Mala Venecija“. Vrboska je osebujna zbog netaknute prirode, kulturnih znamenitosti te arhitekture protkane vijugavim uličicama. Jedna od zamenitosti kojom se Vrboska može podičiti jest Ribarski muzej čija kolekcija uključuje svu tradicionalnu ribarsku opremu

ACI marina Vrboska nalazi se na južnoj obali vanjskog dijela luke i pruža dobru zaštitu od svih vjetrova.

3.dan: Vrboska - Stari Grad (Hvar)

Stari Grad je najstariji grad u Hrvatskoj, Aristotelov vršnjak. Nalazi se na kraju zaljeva dubokog 4 nautičke milje uz sjeverozapadnu obalu otoka Hvara. Zbog svog središnjeg položaja stoljećima je bio utočište pomorcima koje su starograđani dočekivali na Rivi a danas nautičarima kojima je starogradska uvala obavezno mjesto koje posjete dok plove Jadranom.

Grad je okružen vinogradima, maslinicima i borovom šumom. Stanovništvo se bavi vinogradarstvom, vinarstvom, maslinarstvom, voćarstvom, ribarstvom i posebno turizmom. Razne mogućnosti smještaja, konobe i restorani sa domaćim specijalitetima i tradicionalno dobrim otočkim vinima, kulturne znamenitosti, kao i raznovrsne mogućnosti sporta i rekreacije privlače brojne posjetitelje.

More koje okružuje Stari Grad poznato je po bogatoj morskoj flori i fauni. Podvodni ribolov moguć je uz južnu obalu poluotoka Kabel koji zatvara zaljev.

Stari Grad nije zaštićen od sjevernih vjetrova. U starogradskom zaljevu se u uvalama Zavala i Tiha može skloniti od sjevernih vjetrova, a u uvalama Gračište, Sveti Ante, Maslinica od južnih vjetrova.

4.dan: Stari Grad - Pakleni otoci - Palmižana

Ispred jugozapadne obale otoka Hvara smjestila se skupina od 20-ak otočića i hridina poznata pod nazivom Pakleni otoci. Pakleni otoci su jedinstvena i najprepoznatljivija prirodna ljepota Hvara. Šumoviti otočići uronjeni u bistro, kristalno čisto more, bezbroj malih skrovitih plaža i prelijepih pustih uvala, predstavljaju nadaleko poznatu hvarsku sunčanu Arkadiju.

Najbolje zaklonište na Paklenim otocima je ACI marina Palmižana na sjeveroistočnoj obali otoka Sveti Klement koja je zaklonjena od svih vjetrova. Međutim, kod jakog jugozapadnjaka može doći do pojave plimnog vala.

Palmižana je najstarije i najpoznatije hvarsko izletište. Okružena je gustom borovom šumom te raznovrsnim egzotičnim biljkama.

5.dan: Palmižana - Šćedro - Korčula (Korčula)

Šćedro je otočić između Hvara i Korčule, čija su dva naselja Mostir i Nastane danas uvelike napuštena. Iznimno je dobro razveden, sa mnogim uvalama pogodnim za sidrenje.

Otok Korčula je dragulj jadranskog arhipelaga. Otok je razveden nizom otočića i zaljeva a poseban pečat mu daje bujna vegetacija. Na Korčuli možete uživati u plivanju oko uređenih plaža i u ronjenju u podvodnom svijetu uzbudljive flore i faune.

Grad Korčula je povijesno i turističko središte istoimenog otoka. Jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova Sredozemlja. U Korčuli se pleše Moreška, jedan od tri viteška plesa koji možete vidjeti samo na ovom prelijepom otoku. Grad Korčula se smatra i rodnim gradom najvećeg svjetskog putnika Marka Pola čija se rodna kuća nalazi u središtu staroga grada.

ACI Marina Korčula je smještena u maloj uvali istočno od grada. Na sjevernoj strani je zaštićena lukobranom.

6.dan: Korčula - Polače (Mljet)

Polače je uvala na sjevernoj strani otoka Mljeta, prirodno zaklonjena od svih vjetrova. Nudi sidrenje od 2m - 5m dubine na nekoliko lokacija unutar uvale, te sidrenje većim plovilima na nekoliko mjesta na ulazu u uvalu.

Savjetuje se oprez pri ulaženju u uvalu, zbog mnogih plićina.

7.dan: Polače - Dubrovnik

Grad Dubrovnik, nekoć središte Dubrovačke Republike koja je ravnopravno konkurirala Veneciji na sjeveru, danas je jedan od najvažnijih povijesnih i turističkih centara na Jadranu, kao i na Mediteranu.

Daleko najbolji način za iskusiti ogromnu kulturnu i povijesnu baštinu Dubrovnika, jest prošetati njegovim ulicama pješice. Šetnja preko slavnog Straduna, i 25m visokih, 2km dugačkih Gradskih zidina, odvest će vas pokraj brojnih palača, crkvi i različitih mjesta čija se manja važnost utječe u veliku slavu Dubrovnika. Njegovo je ime poput sinonima za Hrvatsku u dalekim krajevima svijeta, i što više naučite o Dubrovniku, manje ćete biti iznenađeni kada saznate kako se njegova populacija udeseterostručuje na vrhuncu turističke sezone.

8.dan: Dubrovnik - Pomena (Mljet)

Pomena je malo mjesto sa lučicom, smješteno u srcu Nacionalnog parka Mljet. Veoma je blizu Dubrovnika s kojim je povezana redovnom brodskom linijom; što Pomenu čini jedinstvenom turističkom destinacijom - u isto je vrijeme dio netaknute prirode i povijesnog okruženja, zadržavajući sve prednosti blizine većeg gradskog središta kao što je Dubrovnik.

Razne mogućnosti smještaja i rekreacije nude se u Pomeni, a i sam otok Mljet, kao Nacionalni park, ne bi se smjelo zaobići na putovanju kroz Jadran.

9.dan: Pomena - Zaklopatica (Lastovo)

Zaklopatica je uvala na sjevernoj strani otoka Lastova, samo 2km od grada Lastova. Moguće je sidrenje manjih brodova uz skromnu rivu, ili u sredini uvale do 15m dubine.

Istoimeni otočić ispred uvale gotovo je zatvara, a ulazi u uvalu su od 1m-7m duboki. Zaklopatica je savršena polazna točka za istraživanje predivnog lastovskog prirodnog okruženja, bilo kopnom, jedrenjem ili ronjenjem.

10.dan: Zaklopatica - Vela Luka (Korčula)

Područje Vele Luke na otoku Korčuli sadrži arheološke dokaze o naseljenosti još u starijem kamenom dobu - 20,000 godina prije Krista. Do današnjeg dana, Iliri, Rimljani i Slaveni su svi ostavili tragove na ovdašnjem tlu; a današnja Vela Luka počela je cvjetati u 18. stoljeću, do danas.

Grad Vela Luka smješten je na kraju zaljeva dugačkog 9,2km, koji nudi odličnu zaštitu od prirodnih elemenata. Odavde se svakodnevno organiziraju mnogi izleti do okolnih otočića, uključujući dobro poznate otoke Proizd i Ošjak.

11.dan: Vela Luka - Komiža (Vis)

Komiža, luka i gradić, nalazi se na zapadnoj obali otoka Visa, uz sjeveroistočnu stranu prostranog istoimenog zaljeva, koji duboko zalazi u kopno. Luka je zaštićena od istočnih i sjeveroistočnih vjetrova, ali je izložena zapadnim i jugozapadnim. Komiža se smatra kolijevkom ribarstva na Jadranu o čemu danas svjedoči Ribarski muzej, jedinstven u Hrvatskoj, smješten u staroj mletačkoj kuli na rivi. Više stoljetno građenje drvenih brodova urodilo je gradnjom „falkuše“, komiškog ribarskog broda jedinstvenog u svijetu brodogradnje zbog posebne građe i specifičnog jedrilja.

12.dan: Komiža - Vis (Vis)

Otok Vis je omiljeno turističko odredište za one posjetitelje koji žele iskusiti jedinstveni i već uveliko nestali istinski mediteranski ugođaj i način života. Jedinstveno povijesno i kulturno naslijeđe, kristalno bistro more, predivne skrivene plaže, uvale i otočići ostavit će vas bez daha.

Cjelokupna je povijest otoka Visa vezana za ribarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Najpoznatije autentično bijelo vino je čuvena viška Vugava, koju možete probati u brojnim restoranima i podrumima.

Grad Vis smješten je na sjevernoj strani otoka Visa duž prekrasne uvale Sv. Jurja, koju kao prsten zatvara otočić Host. Brojni luksuzni restorani te tradicionalne konobe u samom centru privući će vas lokalnim specijalitetima i ugodnom atmosferom. Luka Vis nije zaštićena od jakih udara vjetra.

13.dan: Vis - Uvala Krknjaši (Veliki Drvenik) - Maslinica (Šolta)

Veli Drvenik je otok u splitskoj rivijeri, samo 6,2 nautičke milje od Trogira. Površinom od 12km2 i dužinom obale od 23km, odlično je razveden i stoga vrlo pogodan kao nautička destinacija. Oko Drvenika strogo su zabranjene sve podvodne aktivnosti.

Uvala Krknjaši nalazi se s istočne strane otoka i solidno je zaštićena od vjetrova, pogotovo zapadnih i sjeverozapadnih. Izvanredno je sidrište, a u malom resortu u uvali nudi se smještaj i domaći specijaliteti. Također su u ponudi izleti kajacima; blagi vremenski uvjeti i plitka obala, skupa sa netaknutom prirodom neodoljivi su za posjetitelje željne avanture.

Maslinica je jedino naselje na zapadnoj obali otoka Šolte. Mnoge izvanredno zaštićene uvale i uvalice, i mini-arhipelag od sedam otoka, čine Maslinicu odličnom nautičkom, ronilačkom i ribolovnom destinacijom. Najposjećenija je uvala Šešula, zbog svoje odlične pozicije i zaštićenosti od vjetra.

14.dan: Maslinica - Split