Split - Dubrovnik ruta 1

1.dan: Split - Milna (Brač)

Milna je najzaštićenija i najljepša luka na otoku Braču. Zaštićena od jakih vjetrova i osvježavana ljetnim popodnevnim maestralom idealno je utočište i za ljude i za brodove.

Milna je smještena u dnu prostrane uvale na zapadnoj obali otoka Brača. Kristalno plavo more, sjene stoljetnih borovih šuma, osunčana pročelja od bračkog kamena, idealni uvjeti za ronjenje, domaća zdrava hrana, osnovni su razlog za dolazak u ovo prekrasno mediteransko mjesto.

U Milni možete uživati u velikom izboru vrsnih ribljih restorana, pizzeria i mnoštvu caffe barova smještenih uz more na samoj rivi.

ACI marina Milna nalazi se u jugoistočnom dijelu uvale Milna, nasuprot gradu.

2.dan: Milna - Hvar (Hvar)

Hvar je jedna od najpoželjnijih i najposjećenijih destinacija dalmatinske rivijere.

Karakterizira ga ugodna topla klima s puno sunca, slikovito prirodno okružje, razne mogućnosti kvalitetnog smještaja, mediteranska srdačnost i uslužnost, brojni restorani i konobe s vrhunskim specijalitetima i domaćim vinom, sport i rekreacija, aktivni noćni život…

Zahvaljujući svom položaju na prastarom plovnom putu Hvar ima mnogo bogatiju povijest nego ijedan drugi otok na Jadranu. Reprezentativne palače i crkve, vrijedne slike i kipovi, vrijedna književna i glazbena dijela koju su nastala na otoku rezultat su neiscrpne inspiracije koju pruža.

Gradska luka nije zaštićena od jakih udara vjetra.

3.dan: Hvar - Vis (Vis)

Otok Vis je omiljeno turističko odredište za one posjetitelje koji žele iskusiti jedinstveni i već uveliko nestali istinski mediteranski ugođaj i način života. Jedinstveno povijesno i kulturno naslijeđe, kristalno bistro more, predivne skrivene plaže, uvale i otočići ostavit će vas bez daha.

Cjelokupna je povijest otoka Visa vezana za ribarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Najpoznatije autentično bijelo vino je čuvena viška Vugava, koju možete probati u brojnim restoranima i podrumima.

Grad Vis smješten je na sjevernoj strani otoka Visa duž prekrasne uvale Sv. Jurja, koju kao prsten zatvara otočić Host. Brojni luksuzni restorani te tradicionalne konobe u samom centru privući će vas lokalnim specijalitetima i ugodnom atmosferom. Luka Vis nije zaštićena od jakih udara vjetra.

4.dan: Vis - Komiža (Vis)

Komiža, luka i gradić, nalazi se na zapadnoj obali otoka Visa, uz sjeveroistočnu stranu prostranog istoimenog zaljeva, koji duboko zalazi u kopno. Luka je zaštićena od istočnih i sjeveroistočnih vjetrova, ali je izložena zapadnim i jugozapadnim. Komiža se smatra kolijevkom ribarstva na Jadranu o čemu danas svjedoči Ribarski muzej, jedinstven u Hrvatskoj, smješten u staroj mletačkoj kuli na rivi. Više stoljetno građenje drvenih brodova urodilo je gradnjom „falkuše“, komiškog ribarskog broda jedinstvenog u svijetu brodogradnje zbog posebne građe i specifičnog jedrilja.

5.dan: Komiža - Vela Luka (Korčula)

Područje Vele Luke na otoku Korčuli sadrži arheološke dokaze o naseljenosti još u starijem kamenom dobu - 20,000 godina prije Krista. Do današnjeg dana, Iliri, Rimljani i Slaveni su svi ostavili tragove na ovdašnjem tlu; a današnja Vela Luka počela je cvjetati u 18. stoljeću, do danas.

Grad Vela Luka smješten je na kraju zaljeva dugačkog 9,2km, koji nudi odličnu zaštitu od prirodnih elemenata. Odavde se svakodnevno organiziraju mnogi izleti do okolnih otočića, uključujući dobro poznate otoke Proizd i Ošjak.

6.dan: Vela Luka - Zaklopatica (Lastovo)

Zaklopatica je uvala na sjevernoj strani otoka Lastova, samo 2km od grada Lastova. Moguće je sidrenje manjih brodova uz skromnu rivu, ili u sredini uvale do 15m dubine.

Istoimeni otočić ispred uvale gotovo je zatvara, a ulazi u uvalu su od 1m-7m duboki. Zaklopatica je savršena polazna točka za istraživanje predivnog lastovskog prirodnog okruženja, bilo kopnom, jedrenjem ili ronjenjem.

7.dan: Zaklopatica - Korčula (Korčula)

Otok Korčula je dragulj jadranskog arhipelaga. Otok je razveden nizom otočića i zaljeva a poseban pečat mu daje bujna vegetacija. Na Korčuli možete uživati u plivanju oko uređenih plaža i u ronjenju u podvodnom svijetu uzbudljive flore i faune.

Grad Korčula je povijesno i turističko središte istoimenog otoka. Jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova Sredozemlja. U Korčuli se pleše Moreška, jedan od tri viteška plesa koji možete vidjeti samo na ovom prelijepom otoku. Grad Korčula se smatra i rodnim gradom najvećeg svjetskog putnika Marka Pola čija se rodna kuća nalazi u središtu staroga grada.

ACI Marina Korčula je smještena u maloj uvali istočno od grada. Na sjevernoj strani je zaštićena lukobranom.

8.dan: Korčula - Pomena (Mljet)

Pomena je malo mjesto sa lučicom, smješteno u srcu Nacionalnog parka Mljet. Veoma je blizu Dubrovnika s kojim je povezana redovnom brodskom linijom; što Pomenu čini jedinstvenom turističkom destinacijom - u isto je vrijeme dio netaknute prirode i povijesnog okruženja, zadržavajući sve prednosti blizine većeg gradskog središta kao što je Dubrovnik.

Razne mogućnosti smještaja i rekreacije nude se u Pomeni, a i sam otok Mljet, kao Nacionalni park, ne bi se smjelo zaobići na putovanju kroz Jadran.

9.dan: Pomena - Saplunara (Mljet)

Saplunara je predivna pješčana uvala smještena na jugoistočnoj obali Mljeta, a nudi privatni smještaj i mirne pješčane plaže oko same uvale. Na nekim je mjestima vrlo plitka, dozvoljavajući sidrenje samo do dubine od 2m. Dobro je zaštićena od svih vjetrova osim jugozapadnih.

10.dan: Saplunara - Kobaš (Pelješac)

Uvala Kobaš je mala uvala u Stonskom kanalu, u kojoj se skriva zaseok i lučki nasip. Mnogi mali molići presijecaju uvalu, na kojima je moguće sidriti se do dubine od 18m.

Uvala je dobro zaštićena od svih vjetrova osim bure.

11.dan: Kobaš - Slano

Slano je malo mjesto nedaleko od Dubrovnika, smješteno u uvali poznatoj kao utočište za pomorce od davnina. U okolnom području postoji nekoliko arheoloških nalazišta iz antičkih vremena, kao i crkve i samostani iz 14. stoljeća i novijeg doba.

Uvala Slano je prostrana, 2000m uvučena i 1300m široka, na ulazu dubine od 43m. Dobro je zaštićena od svih vjetrova, osim bure.

12.dan: Slano - Dubrovnik

Grad Dubrovnik, nekoć središte Dubrovačke Republike koja je ravnopravno konkurirala Veneciji na sjeveru, danas je jedan od najvažnijih povijesnih i turističkih centara na Jadranu, kao i na Mediteranu.

Daleko najbolji način za iskusiti ogromnu kulturnu i povijesnu baštinu Dubrovnika, jest prošetati njegovim ulicama pješice. Šetnja preko slavnog Straduna, i 25m visokih, 2km dugačkih Gradskih zidina, odvest će vas pokraj brojnih palača, crkvi i različitih mjesta čija se manja važnost utječe u veliku slavu Dubrovnika. Njegovo je ime poput sinonima za Hrvatsku u dalekim krajevima svijeta, i što više naučite o Dubrovniku, manje ćete biti iznenađeni kada saznate kako se njegova populacija udeseterostručuje na vrhuncu turističke sezone.

13.dan: Dubrovnik - Cavtat

Cavtat je mali gradić u blizini Dubrovnika, čija je luka zaštićena sa sjeverne i južne strane.

Nudi sidrenje do 12m dubine, a u Uvali Tiha do 6-8m dubine. Savjetuje se oprez kod uplovljavanja, zbog nekoliko plićina i hridi.

14.dan: Cavtat - Dubrovnik