14 dana - Dubrovnik - Dubrovnik ruta 1

1.dan: Dubrovnik - Šipan

Šipan je najveći otok otočne skupine Elafita, na dubrovačkoj obali. Na njegovoj skromnoj površini od 15km2, nalaze se 42 ljetnikovca i 34 crkve; danas većinom napuštene, iako su neke u procesu obnove. Netaknuta priroda i obujna, autentična sredozemna vegetacija ovdje su prepoznate još od antičkih vremena. Nekoć nastanjena s preko 7000 ljudi, jedina dva naseljena mjesta na Šipanu, Šipanska Luka i Suđurađ danas su dom svega 450, uglavnom starijih građana. Krize 20. stoljeća dovele su Šipan do ovog opadanja, no mnoge investicije u zadnje vrijeme obećavaju pozitivan zaokret.

U svakom slučaju, Šipan je mjesto predivne prirode, morske i kopnene flore i faune, te je kao takav obveznio dio svakog izleta i putovanja po južnom Jadranu.

2.dan: Šipan - Polače (Mljet)

Polače je uvala na sjevernoj strani otoka Mljeta, prirodno zaklonjena od svih vjetrova. Nudi sidrenje od 2m - 5m dubine na nekoliko lokacija unutar uvale, te sidrenje većim plovilima na nekoliko mjesta na ulazu u uvalu.

Savjetuje se oprez pri ulaženju u uvalu, zbog mnogih plićina.

3.dan: Polače - Korčula (Korčula)

Otok Korčula je dragulj jadranskog arhipelaga. Otok je razveden nizom otočića i zaljeva a poseban pečat mu daje bujna vegetacija. Na Korčuli možete uživati u plivanju oko uređenih plaža i u ronjenju u podvodnom svijetu uzbudljive flore i faune.

Grad Korčula je povijesno i turističko središte istoimenog otoka. Jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradova Sredozemlja. U Korčuli se pleše Moreška, jedan od tri viteška plesa koji možete vidjeti samo na ovom prelijepom otoku. Grad Korčula se smatra i rodnim gradom najvećeg svjetskog putnika Marka Pola čija se rodna kuća nalazi u središtu staroga grada.

ACI Marina Korčula je smještena u maloj uvali istočno od grada. Na sjevernoj strani je zaštićena lukobranom.

4.dan: Korčula - Šćedro

Šćedro je otočić između Hvara i Korčule, čija su dva naselja Mostir i Nastane danas uvelike napuštena. Iznimno je dobro razveden, sa mnogim uvalama pogodnim za sidrenje.

5.dan: Šćedro - Vis (Vis)

Otok Vis je omiljeno turističko odredište za one posjetitelje koji žele iskusiti jedinstveni i već uveliko nestali istinski mediteranski ugođaj i način života. Jedinstveno povijesno i kulturno naslijeđe, kristalno bistro more, predivne skrivene plaže, uvale i otočići ostavit će vas bez daha.

Cjelokupna je povijest otoka Visa vezana za ribarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo. Najpoznatije autentično bijelo vino je čuvena viška Vugava, koju možete probati u brojnim restoranima i podrumima.

Grad Vis smješten je na sjevernoj strani otoka Visa duž prekrasne uvale Sv. Jurja, koju kao prsten zatvara otočić Host. Brojni luksuzni restorani te tradicionalne konobe u samom centru privući će vas lokalnim specijalitetima i ugodnom atmosferom. Luka Vis nije zaštićena od jakih udara vjetra.

6.dan: Vis - Komiža (Vis)

Komiža, luka i gradić, nalazi se na zapadnoj obali otoka Visa, uz sjeveroistočnu stranu prostranog istoimenog zaljeva, koji duboko zalazi u kopno. Luka je zaštićena od istočnih i sjeveroistočnih vjetrova, ali je izložena zapadnim i jugozapadnim. Komiža se smatra kolijevkom ribarstva na Jadranu o čemu danas svjedoči Ribarski muzej, jedinstven u Hrvatskoj, smješten u staroj mletačkoj kuli na rivi. Više stoljetno građenje drvenih brodova urodilo je gradnjom „falkuše“, komiškog ribarskog broda jedinstvenog u svijetu brodogradnje zbog posebne građe i specifičnog jedrilja.

7.dan: Komiža - Biševo - Stari Grad (Hvar)

Nedaleko od otoka Visa iz mora izvire mali rajski otok – Biševo. Biševo je poznato po prekrasnim pješčanim plažama, raznolikom podmorju i neobičnim prirodnim oblicima. Obala otoka Biševa obiluje brojnim špiljama od kojih je najpoznatija Modra špilja, smještena u uvali Balun. Oko podneva za vrijeme sunčanih dana reflektirane sunčeve zrake prodiru kroz podvodni otvor u Modru špilju, reflektiraju se od bijelog dna i osvjetljavaju špilju modrom, a predmete u vodi srebrnastom bojom.

U Modru špilju je ulaz dopušten samo manjim čamcem na vesla, i to samo po mirnom vremenu, bez valova.

Stari Grad je najstariji grad u Hrvatskoj, Aristotelov vršnjak. Nalazi se na kraju zaljeva dubokog 4 nautičke milje uz sjeverozapadnu obalu otoka Hvara. Zbog svog središnjeg položaja stoljećima je bio utočište pomorcima koje su starograđani dočekivali na Rivi a danas nautičarima kojima je starogradska uvala obavezno mjesto koje posjete dok plove Jadranom.

Grad je okružen vinogradima, maslinicima i borovom šumom. Stanovništvo se bavi vinogradarstvom, vinarstvom, maslinarstvom, voćarstvom, ribarstvom i posebno turizmom. Razne mogućnosti smještaja, konobe i restorani sa domaćim specijalitetima i tradicionalno dobrim otočkim vinima, kulturne znamenitosti, kao i raznovrsne mogućnosti sporta i rekreacije privlače brojne posjetitelje.

More koje okružuje Stari Grad poznato je po bogatoj morskoj flori i fauni. Podvodni ribolov moguć je uz južnu obalu poluotoka Kabel koji zatvara zaljev.

Stari Grad nije zaštićen od sjevernih vjetrova. U starogradskom zaljevu se u uvalama Zavala i Tiha može skloniti od sjevernih vjetrova, a u uvalama Gračište, Sveti Ante, Maslinica od južnih vjetrova.

8.dan: Stari Grad - Palmižana

Ispred jugozapadne obale otoka Hvara smjestila se skupina od 20-ak otočića i hridina poznata pod nazivom Pakleni otoci. Pakleni otoci su jedinstvena i najprepoznatljivija prirodna ljepota Hvara. Šumoviti otočići uronjeni u bistro, kristalno čisto more, bezbroj malih skrovitih plaža i prelijepih pustih uvala, predstavljaju nadaleko poznatu hvarsku sunčanu Arkadiju.

Najbolje zaklonište na Paklenim otocima je ACI marina Palmižana na sjeveroistočnoj obali otoka Sveti Klement koja je zaklonjena od svih vjetrova. Međutim, kod jakog jugozapadnjaka može doći do pojave plimnog vala.

Palmižana je najstarije i najpoznatije hvarsko izletište. Okružena je gustom borovom šumom te raznovrsnim egzotičnim biljkama.

9.dan: Palmižana - Proizd - Vela Luka (Korčula)

Područje Vele Luke na otoku Korčuli sadrži arheološke dokaze o naseljenosti još u starijem kamenom dobu - 20,000 godina prije Krista. Do današnjeg dana, Iliri, Rimljani i Slaveni su svi ostavili tragove na ovdašnjem tlu; a današnja Vela Luka počela je cvjetati u 18. stoljeću, do danas.

Grad Vela Luka smješten je na kraju zaljeva dugačkog 9,2km, koji nudi odličnu zaštitu od prirodnih elemenata. Odavde se svakodnevno organiziraju mnogi izleti do okolnih otočića, uključujući dobro poznate otoke Proizd i Ošjak.

10.dan: Vela Luka - Zaklopatica (Lastovo)

Zaklopatica je uvala na sjevernoj strani otoka Lastova, samo 2km od grada Lastova. Moguće je sidrenje manjih brodova uz skromnu rivu, ili u sredini uvale do 15m dubine.

Istoimeni otočić ispred uvale gotovo je zatvara, a ulazi u uvalu su od 1m-7m duboki. Zaklopatica je savršena polazna točka za istraživanje predivnog lastovskog prirodnog okruženja, bilo kopnom, jedrenjem ili ronjenjem.

11.dan: Zaklopatica - Pomena (Mljet)

Pomena je malo mjesto sa lučicom, smješteno u srcu Nacionalnog parka Mljet. Veoma je blizu Dubrovnika s kojim je povezana redovnom brodskom linijom; što Pomenu čini jedinstvenom turističkom destinacijom - u isto je vrijeme dio netaknute prirode i povijesnog okruženja, zadržavajući sve prednosti blizine većeg gradskog središta kao što je Dubrovnik.

Razne mogućnosti smještaja i rekreacije nude se u Pomeni, a i sam otok Mljet, kao Nacionalni park, ne bi se smjelo zaobići na putovanju kroz Jadran.

12.dan: Pomena - Saplunara (Mljet)

Saplunara je predivna pješčana uvala smještena na jugoistočnoj obali Mljeta, a nudi privatni smještaj i mirne pješčane plaže oko same uvale. Na nekim je mjestima vrlo plitka, dozvoljavajući sidrenje samo do dubine od 2m. Dobro je zaštićena od svih vjetrova osim jugozapadnih.

13.dan: Saplunara - Lopud

Lopud je otok u elafitskom arhipelagu, južno od Šipana. Vrlo je dobro razveden, i ima jedno jedino naselje i luku. Cijela je uvala Lopud plitka, te dozvoljava sidrenje do 3m dubine.

Izložena je sjeverozapadnim vjetrovima.

14.dan: Lopud - Dubrovnik

Grad Dubrovnik, nekoć središte Dubrovačke Republike koja je ravnopravno konkurirala Veneciji na sjeveru, danas je jedan od najvažnijih povijesnih i turističkih centara na Jadranu, kao i na Mediteranu.

Daleko najbolji način za iskusiti ogromnu kulturnu i povijesnu baštinu Dubrovnika, jest prošetati njegovim ulicama pješice. Šetnja preko slavnog Straduna, i 25m visokih, 2km dugačkih Gradskih zidina, odvest će vas pokraj brojnih palača, crkvi i različitih mjesta čija se manja važnost utječe u veliku slavu Dubrovnika. Njegovo je ime poput sinonima za Hrvatsku u dalekim krajevima svijeta, i što više naučite o Dubrovniku, manje ćete biti iznenađeni kada saznate kako se njegova populacija udeseterostručuje na vrhuncu turističke sezone.