Split, Hrvatska - savršeno mjesto za početak jedrenja

Split je poslovno, administrativno i kulturno središte Dalmacije. Split je važna hrvatska luka za prijevoz putnika i robe. On je središte morskih poveznica obale sa otocima, te glavni željeznički terminal koji povezuje unutrašnjost sa priobaljem. Trajekti plove redovito na linijama između Splita i otoka središnje Dalmacije, te također povezuju Split sa Anconom u Italiji. Osim veza sa otocima, postoje i morske veze sa Pulom, Venecijom, Dubrovnikom i Grčkom.

Splitska zračna luka se nalazi u Resniku (grad Kaštela) i udaljena je 24 km od centra grada Splita.

Split nije samo urbano, kulturno i prometno središte Dalmacije s cestovnim i morskim vezama s brojnim ljetnim turističkim destinacijama u Dalmaciji, već je i sam po sebi turistička i izletnička destinacija. Grad sa preko 1700 godina starom tradicijom, raznovrsnim arheološkim, kulturnim i povijesnim spomenicima, među kojima je i poznata Dioklecijanova Palača, uvrštena u UNESCOV popis Svjetske baštine, sasvim sigurno drže posebna mjesta u upotpunjavanju ponude i bogatstva jednog modernog mediteranskog grada.

Prvi detaljni turistički vodič za grad i okolicu, izdan 1894. godine, je čvrsti dokaz dugotrajne Splitske turističke tradicije. Ako želite bolje razumjeti povijesnu važnost grada, savjetujemo vam da prvo posjetite splitske muzeje: Muzej hrvatskih arheoloških spomenika (veliki hrvatski kulturni projekt, započet 1893 u Kninu): Arheološki muzej (osnovan 1820, jedan od najstarijih u Hrvatskoj); Riznica splitske katedrale, koja sadrži vrijednu zbirku umjetnosti religiozne tematike; Etnografski muzej (osnovan 1910); Muzej mornarske povijesti, te Muzej prirodnih znanosti. Također vrijedi posjetiti Umjetničku galeriju, osnovanu 1931., zbirku Franjevačkog samostana u Poljudu, Galeriju Meštrović, te Hrvatsko Narodno Kazalište koje je osnovano 1893. godine.

Split je također i važno sportsko središte (bio je domaćin Mediteranskih igara 1979.) te se ponosi brojnim poznatim sportskim klubovima i natjecateljima.

Uz gore navedene muzeje i Dioklecijanovu palaču vrijedi posjetiti i park šumu Marjan, brižno njegovanu zelenu oazu kojom se građani Splita ponose već generacijama. Park uključuje promenade, vidikovce, plaže, izletničke puteve i igrališta za djecu. S vrha Marjana se pruža izvanredan pogled na stare i nove dijelove Splita. Da bi se došlo do vrha Marjana potrebno je samo 20 minuta ugodne šetnje iz povijesne jezgre Splita i stare četvrti Varoš. Uz rub brda Marjanske stube vode do višeg dijela Marjana, Telegrina, s vidikovcem koji pruža odličan pogled na splitski poluotok, planine Kozjak i Mosor, gradove Solin, Klis, Trogir, te na otoke Čiovo, Šoltu, Brač, Hvar i Vis. Južne litice Marjana, u novije vrijeme pružaju odličan teren za vježbanje planinarenja slobodnim penjačima, koji se svakog travnja u Splitu okupljaju povodom tradicionalnog Marjanskog kupa.

Split nudi veliku raznolikost restorana i vinskih podruma, sa mnogim domaćim specijalitetima. Postoje mnoge plaže u gradu i okolici, od kojih je najpopularnija plaža Bačvice, pješčana plaža blizu samog središta grada.

Kulturna i zabavna ponuda Splita je iznimno bogata, posebice ljeti, kada se gradski trgovi, dvorišta i drugi prostori pretvaraju u ogromne pozornice pod otvorenim nebom. Splitsko ljeto, tradicionalni festival sredinom ljetne sezone, uključuje drame, opere i koncerte (od sredine srpnja do sredine kolovoza). Veliki kulturni događaji tijekom godine su Marulićevi dani (travanj), Mediteranska knjiga (listopad), i tradicionalni događaji poput Dana Svetog Križa, Cvjetne izložbe, te Dan svetog Duje, zaštitnika grada Splita, koji se slavi 7. svibnja.

U blizini samog centra Splita smjestila se ACI marina Split koja ima 355 vezova u moru i može primiti do 30 plovila na suhi vez. Otvorena je tijekom cijele godine.