Vjetrovi na Jadranu

Vjetar je svako horizontalno kretanje zraka. Pod smjerom vjetra se podrazumijeva smjer odakle on puše. Jedriličarima i svima koji vole jedriti ova prirodna snaga služi kao sredstvo za razvijanje i usavršavanje umijeća upravljanja jedrilicom te za uživanje. Zbog toga je iznimno važno da poznaju karakteristike svih vjetrova na moru.

Najbolje vrijeme za dolazak na nautički odmor u Hrvatsku je od kraja ožujka do početka studenog. Zadnjih godina je sve popularniji mjesec listopad zbog regata i manje gužve.

TRAMONTANA – carica vjetrova

Zovu je ovim maštovitim nazivom zbog snage i brzog dolaska. Lokalni je vjetar te puše sa sjevera. Traje maksimalno dan, dan i pol, prati ga vedro vrijeme i visok tlak. Najčešće puše iz sjevernog kvadranta, iako negdje uz obalu kao primjerice u Splitu zbog reljefa, puše sa sjeverozapada.

Može biti i vrlo jaka te čak razviti i olujnu snagu, osobito na vanjskim pučinskim otocima središnjeg Jadrana te u sjeverozapadnoj Istri gdje puše kao olujni sjeverac iz jugoistočnih Alpa.

BURA – kada ruča, a kada pije kavu?

Bura je suh i hladan vjetar koji puše na mahove iz smjera SSI do ISI po nekoliko dana. Prelijeva se preko hrptova primorskih planina i velikom brzinom spušta na pomorsku površinu. Bura većinom najjače puše na kopnenoj obali i na najbližim priobalnim otocima. Povremeno zahvaća punom snagom i udaljene vanjske otoke do Palagruže osobito ako zapuše orkanski tip Šijun-Levantâra. Zbog naglih promjena smjera i intenziteta bura često stvara poteškoće u jedrenju.

Jedriličari u splitskom području običavaju kazati da oko 12 bura odlazi na ručak, jer je tada zbog sunca najslabija, a da oko tri popodne pije kavu jer se tada ponovo razbudi i naglo pojača. Po snazi i brzini bure posebno se ističu Rijeka, Senj, Maslenica, Split, Vrulja i Makarska.

Kada bura puše nije vrijeme za jedrenje.

LEVANAT – talijanski naziv za istočnjak

Kao što mu ime kaže (tal. levante, istok) puše iz istočnog smjera (I) i obično donosi oblačno vrijeme s oborinama. Puše kratkotrajno, jednoliko, umjerenom jačinom. To je prijelazni vjetar kad jugo prelazi u buru ili bura u jugo. Ljeti u jutarnjim satima, za vedra i stabilna vremena, zapuše kanalima srednjodalmatinskih otoka. U sjevernom Jadranu je naglašeno jači nego na ostalim područjima Jadrana.

JUGO ili široko

To je topao i vlažan vjetar iz smjera IJI do JJI koji razvija visoke valove, a najčešće donosi i obilne kiše. Na južnom i srednjem dijelu Jadrana jugo puše češće i intenzivnije u proljeće od ožujka do lipnja nego na sjevernom dijelu kada se češće javlja u razdoblju od jeseni do kraja zime.

Ljeti jugo puše u pravilu do tri dana, ali zimi zna trajati i dulje od deset dana. Za nautičara je korisno znati da za vrijeme puhanja vjetrova iz južnog kvadranta, nema izgleda za značajnije poboljšanje vremena.

OŠTRO

Ovaj vjetar je obično samo prijelaz s juga na lebić i puše ravno s južne strane (J). Puše uglavnom na otvorenom moru, a traje kratko. Ljeti se oštrin javlja kao prethodnik ljetnog maestrala. On je najčešće slab, ne podiže velike valove, a traje nekoliko sati i u sumrak zamire.

LEBIĆ ili garbin

Puše iz smjera JJZ do ZJZ jedan do dva dana, a ljeti i znatno kraće. Donosi česte i obilne oborine te jako lošu vidljivost. Zimi mu valovi vrlo brzo dostižu olujnu jačinu i tada se zove lebićada. Za lebića treba izbjegavati plovidbu u pojasu stvaranja kaotičnih valova, a to je obično bar milju do dvije od obale. To posebno važi za plovidbu uz obalu južno od Dubrovnika do Ulcinja.

Isto tako neugodan je i nesiguran boravak u lukama koje su otvorene i nezaštićene od jugozapada i zapada. To su mahom luke, uvale i sidrišta na zapadnoj obali Istre, Mali Lošinj, Zadar, Split, Maslenica, Komiža, Vela Luka, stara luka Korčule, Šibenska luka, Dubrovnik i druge.

PULENAT

Pulenat je hladni zapadnjak i uglavnom puše kao jak ili vrlo jak. Češći je na sjevernom nego na srednjem ili južnom Jadranu. Ponekad donosi neveru koja brzo napreduje pa zato traži poseban oprez.

MAESTRAL

Jedriličari na Jadranu ga, zbog stalnosti i pouzdanosti, najviše vole. Puše u toplom dijelu godine, od polovice svibnja do polovice rujna. Obično započne puhati u trenutku prvog jačeg zagrijavanja kopna između 9 i 10 ujutro i to iz smjera SZ, najjači je poslijepodne, a navečer se smiruje.

Na otvorenom moru i u kanalima maestral je jači i stalniji. U Pašmanskom, Splitskom, Bračkom, Hvarskom, Korčulanskom, Pelješkom, Mljetskom i Koločepskom kanalu puše jače u smjeru protezanja kanala. Prema otvorenom moru jača pa je jak u Viškom i Lastovskom kanalu. Po učestalosti maestrala naročito su poznati Zadarski i Pelješki kanal u kojima podržava istočne morske struje.

BURIN

Burin je slab noćni vjetar, pandan maestralu, koji se javlja u sumrak i traje do rane zore. Ime je dobio po buri, jer puše iz smjera SI pa čak i mijenja intenzitet poput nje. Dopire najdalje desetak kilometara od obale i rijetko doseže srednje jačine vjetra na Jadranu. Uglavnom puše ljeti.

Ruza vjetrova - compass of winds in Croatia for sailors