Vis - nezaobilazna točka tijekom jedrenja u Hrvatskoj

 Na sri' kulfa si, mora Jadranskog…

Kao što kaže viška himna, na sred pučine mora Jadranskog smjestio se otok Vis, a na njemu u uvali sv. Jurja, grad Vis. Unatoč turbulentnoj povijesti, grad je ostao urbanistički nenagrđen, arhitektonski autentičan i ekološki čist. Stoga ne čudi što u zadnjih šest godina turizam cvate na ovom ljepotanu: otok je uvršten među 10 neotkrivenih otoka iz snova i označen kao omiljena europska destinacija.

Grad Vis je postao nezaobilazna točka u krstarenju Hrvatskom. Uvala sv. Jurja dobro je razvedena i duboko usječena luka koju brda štite od južnih vjetrova, dijelom i od tramontane, a sa sjeverne strane je zatvara otočić Host.

Nema marinu, ali zato nautičarima nudi cijelu svoju rivu. Najviše je vezova na rivi u Luci, a istočno od rive dostupno je i šezdeset muringa. Na obali su ormarići s priključcima za struju i vodu. Murinzi idu daleko od obale pa se na njih mogu vezati brodice i do šesnaest metara duljine. Dubina mora uzduž ovog dijela rive je između 2,5 i 3,8 metara.

Možete koristiti i privezište Kut. Opremljeno je murinzima, vodom i strujom, a kapacitet mu je trideset jahti. Obala uz koju se vežu brodovi duboka je od 1,5 do 2,8 metara. I ovaj je dio viške luke otvoren vjetrovima sa sjevera i sjeveroistoka, ali naročito onima sa sjeverozapada i zapada odakle se treba čuvati ljetnih neverina.

Vezovi i sidrišta na rivi i u Kutu se naplaćuju prema dužini plovila.

 

Povijest, hrana, zabava…

Jednom kada uplovite u Vis ne propustite se upoznati s mnogobrojnim ljepotama koje ovaj grad nudi. Budući da su ga osnovali Grci u IV. stoljeću prije Krista obiluje arheološkim spomenicima, prije svega u viškom muzeju koji ima i etnografsku zbirku.

Odmah uz obalu nalaze se arheološki lokaliteti Martvilo (jedino helenističko groblje u Hrvatskoj) i rimske terme, a ostatke antičkog kazališta i drugih kamenih spomenika antičke Isse možete vidjeti unutar samostana konventualaca također smještenog na šetnici.

U uskim krivudavim uličicama ovog prvog urbanog središta u Hrvatskoj kriju se konobe gdje možete kušati tradicionalne dalmatinske specijalitete, ali i mnogi restorani koji serviraju plodove mora u talijanskom stilu. Srce mjesta obiluje i mnogim kafićima tako da su ljetne večeri ispunjene šušurom i životnošću.

Ako želite istražiti cijeli otok Vis uživat ćete u srednjovjekovnim naseljima, starim gradinama, maslinicima i najboljim vinogradima u Dalmaciji te u kilometrima pješčanih plaža, šljunčanih žala i uvala.

Ovo je tek mali dio onoga što otok Vis nudi. Dođite i uvjerite se sami!