Uspjesi hrvatskog jedrenja

Jedrenje, nažalost, u Hrvatskoj nema jednak tretman kao npr. nogomet usprkos daleko boljim rezultatima jedriličara. Nemaju basnoslovne plaće, a ponekad ni osnovna sredstva za treniranje. Njih nećete vidjeti na naslovnicama dnevnih novina ili tabloidnih časopisa slikanih u bijesnom autu s mnogo lijepih djevojaka. No, potonje i nije toliko važno. Važno je koliko puta stanu na postolje i učine nas ponosnima.

Medalja za povijest

Prvu hrvatsku olimpijsku medalju u ovom sportu, srebro, osvojio je Tonči Stipanović u klasi Laser. Golemi talent i potencijal ovog Splićanina su bili vidljivi još dok je bio kadet kada je u ekipnoj konkurenciji osvojio dva svjetska zlata i broncu, dok je srebro i broncu priskrbio sebi.

Tonči Stipanović u osvajanju prve hrvatske olimpijske medalje za jedrenje

(Slika preuzeta od: Hrvatskog olimpijskog odbora)

Kasnije, u juniorskoj konkurenciji, biva još bolji te osvaja dva zlata, srebro i broncu na svjetskim prvenstvima dok na europskim uzima zlato i srebro.

Naravno, najveće uspjehe postigao je u seniorskoj konkurenciji. Svjetsko srebro (2012.), europska bronca (2015.) te čak četiri europska naslova prvaka (2010., 2011., 2013. i 2014.) stigli su u razdoblju dominacije hrvatskih jedriličara ovim plemenitim sportom.

Na Olimpijskim igrama je prvi put nastupio prije četiri godine u Londonu gdje mu je bronca izmakla za svega nekoliko metara, a četvrtim mjestom pokazao je da možemo puno očekivati na njegovom olimpijskom putu. Očekivanja je ispunio prošli tjedan kada je oko njegovog vrata zasjalo olimpijsko srebro na Igrama u Rio de Janeiru – prva hrvatska olimpijska medalja u jedrenju.

Pobjednički tandem

Druga olimpijska medalja našeg jedriličarstva je ni manje ni više nego – zlato. Zadranin Šime Fantela i Crešanin Igor Marenić su bili vodeći u klasi 470 nakon deset plovova te su u utrci za medalju uspjeli obraniti prvo mjesto i donijeti prvo olimpijsko jedriličarsko zlato u Hrvatsku.

A sve je vodilo tomu. Bili su trostruki juniorski svjetski prvaci te jednom europski. Imaju i juniorsku svjetsku broncu i jedno svjetsko te dva europska srebra.

Kao seniori osvojili su sve što se može osvojiti: svjetsko zlato (2009. i 2016.), srebro (2014. i 2015.) i broncu (2010., 2011. i 2012.). Imaju tri europska zlata (2009., 2011. i 2012.), srebro (2016.) i dvije bronce (2013. i 2014.). Uz ovakav niz olimpijska medalja bila je neizbježna, a sigurni smo da će ih biti još.

Šime Fantela & Igor Marenić su dojedrili do svog prvog olimpijskog zlata

(Slika preuzeta od: Hrvatskog olimpijskog odbora)

O svim uspjesima hrvatskog jedrenja moguće je napisati knjigu. Spomenut ćemo još našu najuspješniju jedriličarku Tinu Mihelić koja je u Laser Radialu svjetska (2013.) i dvostruka europska prvakinja (2009. i 2010.) te Ivana Kljakovića Gašpića koji se može pohvaliti trostrukom titulom europskog prvaka (2009., 2010. i 2015.) kao i onom svjetskog viceprvaka (2014.) u klasi Finn.

Mogli bismo nastaviti s nabrajanjem mnogobrojnih uspjeha hrvatskih jedriličara, ali i ova navedena postignuća dovoljno govore koliko strasti ulažemo u ono što volimo.