Top 5 svjetionika u Hrvatskoj

Svjetionici su najveći i najznačajniji objekti pomorske signalizacije koji svjetlosnom emisijom omogućuju sigurnu dnevnu i noćnu plovidbu određenim morskim područjem. Mogu pomoći i u zračnoj navigaciji. Izgrađeni su u drugoj polovici 19. stoljeća na najistaknutijim i najudaljenijim točkama teritorijalnog mora, a sastoje se od kamenih zdanja s uočljivom kulom.

Broj operativnih svjetionika se smanjio zbog troškova održavanja i zamijenjeni su modernim elektroničkim navigacijskim pomagalima. Danas su svojevrsna turistička atrakcija u Hrvatskoj, a dio njih nudi mogućnost smještaja. Donosimo popis najatraktivnijih za posjetiti kako biste ih, ako iznajmite jahtu u Hrvatskoj ili budete na odmoru u Lijepoj našoj, mogli posjetiti.

TAJER

Ovaj svjetionik sastoji se od velike kamene zgrade koja je spojena sa monumentalnom željeznom kulom. Nalazi se u stoljetnoj borovoj šumi opasan velikim dvorištem. Iz oba apartmana se pruža fantastičan pogled na Kornatske otoke, na Dugi Otok i beskonačnu pučinu. Prostrana riva daje dovoljno prostora za sunčanje, a ulazak u more moguć je posebnim stepenicama. Plovidba iz Sukošana do svjetionika traje 1 h i 30 minuta i poseban je doživljaj jer se prolazi kroz uske kanale te kroz Kornatski arhipelag. Na Tajeru nema trgovine, stoga je potrebno kupovinu obaviti u Sukošanu.

STRUGA

Na sredini južne strane otoka Lastova nalazi se rt Struga na kojem se nalazi istoimeni svjetionik kapaciteta 15 osoba. Lastovo je slabo naseljen otok udaljen 55 NM od Splita i Dubrovnika, a njegov arhipelag broji više od 40 otoka, otočića i hridi. Do istoimenog mjesta ima 12 km, a na otoku postoji nekoliko restorana tako da možete u potpunosti uživati u vašem boravku. Prekrasni vidikovci i jednostavan pristup moru kroz borovu šumu sa sjeverne strane svjetionika će vas oduševiti. Betonirana plaža nalazi se u borovom šumarku sa stražnje strane svjetionika. Kupati se možete i na prekrasnim divljim kamenim plažama u nekoj od mnoštva skrivenih uvala gdje je more relativno plitko. Primjerene su kupanju djece.

PALAGRUŽA

Svjetionik Palagruža izgrađen je na istoimenom otoku smještenom u sredini Jadranskog mora, između talijanske i hrvatske obale 68 NM južno od Splita i 26 NM južno od otoka Lastova. Ujedno je i prirodni rezervat s biljnim i životinjskim endemskim vrstama. Zgrada svjetionika nalazi se na sredini otoka na visini od 90 m pa ovaj objekt nije preporučljiv za odmor osobama starije dobi ili lošijeg zdravstvenog stanja. Prostrana zgrada posjeduje dva četverokrevetna apartmana. Postoje dvije šljunčane plaže na sjevernoj i južnoj strani otoka i primjerene su za kupanje djece zbog plitkog mora i sitnog šljunka u plićaku.

POMORAC

Spomen-svjetionik na Katalinića brigu, jedan od simbola grada Splita, predstavlja glavnu atrakciju morskog prilaza Dioklecijanovom gradu. Spomenik palim pomorcima sagrađen 1958. godine sastoji se od svjetionika, kosturnice i reljefa, a visok je 33 metra s 5792 staklene prizme. Obnovljen je i konačno otvoren 2013. godine i u potpunosti osigurava plovidbu. Svjetionik koji se zaista ističe od svih ostalih vrijedi obići dok razgledavate Split ili ulazite u splitsku luku dok ste na krstarenju u Hrvatskoj na nekom od plovila tako da možete uhvatiti njegov pozdrav.

SUĆURAJ

Svjetionik sa tri strane okružen morem i razvedenom, niskom i stjenovitom obalom udaljen je nekoliko metara od mora. Nalazi se u mjestu Sućuraj, malom ribarskom i turističkom naselju na istočnom rtu otoka Hvara. Idealno je mjesto za sve one koji žele uživati prekrasnoj prirodi, čistom moru i miru daleko od stresa i gužve. Sastoji se od četverokutne kamene kule i zgrade koja je četverosobna kuća za odmor. Užitak u pogledu na more i arhipelag biti će potpuniji uz sjenicu s roštiljem gdje možete kušati naše specijalitete i pristanište za brodicu također u sklopu svjetionika.