Nautička priča o Trogiru

Zamislite da uplovljavate u Trogir, ovaj povijesni grad-muzej, na jedrilici, kakvoj luksuznoj jahti ili romantičnom guletu. Kakav bi vam to doživljaj bio! Upravo da vam bude što bolji, nudimo vam nautičku priču o najsačuvanijem romaničko-gotičkom gradu u centralnoj Europi.

Mjestašce koje izgleda kao da je vrijeme u njemu stalo nalazi se na otočiću između kopna i otoka Čiova. Grad je, preko kanala sjeverno od Trogira kojim se ne preporuča ploviti zbog dubine mora od 2 metra, s kopnom povezan starim kamenim mostom.

Još jedan most povezuje Trogir i otok Čiovo. Visina prolaza od razine mora je 2.80 metara. Brodovi koji ne mogu proći ispod mosta iz smjera Kaštelanskog zaljeva, uplovljavaju sa zapadne strane između Čiova i hridi Čelice. Zeleni svjetionik na rtu Čubrijan (Z BL 2s 8m 4M; točne pozicija 43°30,7’N 16°14,6’ E) služit će vam za navigaciju. Ako dolazite s istočne strane, smjer plovidbe pokazivat će vam crvene i zelene bove.

Predivna trogirska riva u srcu ljetne sezone gotovo je cijela rezervirana za mega jahte. Prije pristajanja u trogirsku luku potrebno je najaviti dolazak Lučkoj kapetaniji najmanje jedan dan prije dolaska. Za nautičare s jahtama manjim od 25 metara i ostalim plovilima preporučuje se vez u ACI Marini Trogir koja se nalazi na sjevernoj strani otoka Čiovo, točnije nasuprot gradu.

Raspolaže sa 174 veza u moru i 35 mjesta za smještaj plovila na kopnu. Svi vezovi imaju vodu i struju, a od ostalih sadržaja marina vam nudi restoran, caffe-bar, recepciju s mjenjačnicom, bankomat, fitness centar, charter agencije, servisnu radionicu, dizalicu nosivosti do 9 tona te crpku za gorivo na zapadnom kraju marine.

Na području Trogira je i marina Agana. Nalazi na zapadnoj strani Trogirskog zaljeva, u srcu sela Marina 12 kilometara od Trogira. Ima 120 vezova u moru za brodove do 25 metara dužine. Vezati se može i nasuprot marine uz gat u blizini kule iz 16. stoljeća koja je sada hotel s restoranom, a sidrenje je u području središta zaljeva. Sadrži restoran, caffe-bar, mjenjačnicu, recepciju, sanitarni čvor, tuševe, trgovine, servisne radionice, parking te dizalicu nosivosti do 10 tona.

Od ostalih luka, uvala i otočića ističu se Mali i Veli Drvenik, Borak, Solinska, Krknjaši, Fumija, Okrug Gornji, Raćetinovac, Seget, Vela Rina, Vinišće, Vranjica.

Ispod zida Kamerlenga, cili Trogir ide spat...

I da sam najbolji i najpoznatiji pisac na svijetu, ne bih vam dovoljno dobro riječima mogla opisati ljepotu i posebnost Trogira. Nije ni čudo da je njegova stara gradska jezgra još 1997. godine uvrštena na UNESCO-ov popis Spomenika svjetske kulturne baštine: male uličice, sakralni objekti koji skrivaju zbirke s brojnim remek djelima, palače plemićkih obitelji, kule i tvrđave, od kojih je najpoznatija Kamerlengo, pričaju povijest svojom autentičnošću i romantičnim izgledom.

Ovo mjesto je idealno i za morske radosti: 1,5 kilometar istočno od grada nalazi se pješčana i šljunčana plaža s borovom šumom, a odmah do nje plaža Komarac, iznimno popularna među mladima. Ipak, najpopularnija i najljepša plaža na trogirskoj rivijeri je plaža Okrug Gornji na zapadu otoka Čiova, 2 kilometra od centra.

Preporučamo i močvarni ornitološko-ihtiološki rezervat Pantan gdje se razvija ornitološki turizam pa je tako ovaj grad-muzej posljednjih godina popularan i među svjetskim bird watcherima.

Budući da je položaj Trogira u središtu Dalmacije, odlična je početna pozicija za izlete na okolne otoke, mala mjesta duž obale, a i blizu je gradu Splitu, samo 28 kilometara, odnosno 40-ak minuta vožnje autom.

Čak i da se ne odlučite na jedrenje njegovim arhipelagom, Trogir vam mora biti dio itinerara: kad ga jednom posjetite, uvijek ćete mu se vraćati.

Govorimo iz vlastitog iskustva. Vidimo se u Trogiru!