Kućni ljubimci na jedrenju

Planirate otići na jedrenje ili krstarenje guletom, a žarko želite da vaše krzneno veliko ili malo klupko ide s vama? Nema problema – možete li dovesti psa ili drugog kućnog ljubimca na jedrenje ovisi o charter agenciji koju ste odabrali no većina neće imati ništa protiv. Donosimo nekoliko praktičnih savjeta kako bi vaš zajednički godišnji odmor prošao bez stresa.

1. Vau, ta birokracija!

Morate uzeti u obzir da neke zemlje zahtijevaju čipiranje, posebne papire za prijelaz granice i slično. Stoga preporučamo da se o ovim pitanjima informirate kod nadležnih službi zemlje u koju idete.

Što se tiče Hrvatske, zakonski je obvezno imati putovnicu za kućnog ljubimca koja mora sadržavati podatke o tome da je vaše krzneno klupko čipirano i cijepljeno protiv bjesnoće. Ovo vrijedi za pse, mačke i tvorove.

Ukoliko ne ispunjavate propisane zahtjeve ulazak u Hrvatsku vam može biti odbijen, odnosno vaš ljubimac može biti vraćen u zemlju podrijetla ili stavljen u karantenu. Kao vlasnik životinje vi snosite troškove koji mogu nastati ili su nastali provođenjem karantene ili drugih mjera.

2. Moje prvo jedrenje

Ako ga prvi put vodite na plovidbu morem imajte na umu da će možda biti uplašen ili uznemiren. Potrebno mu je osigurati miran kutak gdje se može skriti i smiriti. Također, uklonite sve što bi moglo ozlijediti vašeg prijatelja u slučaju da počne paničariti.

3. Upoznajte me s plovilom

Prije nego li zaplovite provedite ljubimca kroz sva mjesta na brodu i odredite gdje je njegovo mjesto za spavanje tako što ćete mu postaviti prostirku na kojoj je spavao kod kuće. Odredite mu i mjesto u sredini broda gdje neće smetati kod manevara, isplovljenja i pristajanja, gdje će biti u sjeni za jakog sunca, naučite ga kada smije na brod i s broda…

4. Gdje je moj WC?

Kako ne bi bilo potrebno da učite svog psa da se suzdrži do idućeg sidrišta preporučamo da ponesete umjetnu travu prethodno natopljenu njegovim izlučevinama – lakše će se identificirati s njom, a i praktična je za čišćenje.

Ako imate maloga psa, dovoljan je i wc za mačke, kojeg, naravno, nosite ako pak imate macu. Svakako ih stavite ispod palube zbog stabilnosti.

Ukoliko ne želite ništa nositi, uvijek možete ljubimca istrenirati da se prazni preko palube. Možda će vam trebati puno vremena, ali zabava, a ujedno i dodatno zbližavanje s psom je zagarantirano!

5. Grrr, te stepenice…!

Brodske stepenice su možda prestrme i vaš pas se neće moći popeti. I za to imamo rješenje: postavite dasku na stepenice te gledajte veselo poskakivanje i zahvalu što ste mu olakšali boravak.

6. Suncobran, molim!

Jeste li znali da vaši ljubimci također mogu dobiti opekline od sunca? Mogu. I ne samo to, već kao i mi, mogu dobiti rak kože. Preporučuje se da im osigurate hlad i velike količine vode. Naravno, mažite ih i zaštitnom kremom za ljubimce koju možete nabaviti kod veterinara ili u običnom pet shopu.

7. Hej, ne ljuljaj me toliko!

Kao i sunčanim opeklinama, kućni ljubimci skloni su morskoj bolesti. Neki lijekovi za ljude dobri su i za životinje, no prilikom odabira istih obavezno se posavjetujte s vašim veterinarom.

8. A pojas za spašavanje?

Da, dobro ste pročitali, pojas za spašavanje postoji i za pse u varijaciji life-jacketa, plutajućeg kaputića za pse. Fluorescentne je boje i ima ručku na leđima pomoću koje se vašeg najdražeg lajavca može izvući iz vode. Preporuča se da ga stalno nosi dok je na brodu.