Krstarenje guletom po hrvatskom Jadranu

Ovisno o tome kako ste stigli na ovaj članak možete, a i ne morate znati što je gulet. U svijetu jedrenja i krstarenja ljepota, priroda, obrtništvo i povijest su zajedno upakirani u gulet kako bi vam omogućili da uživate u moru kao nikad prije.

Varijacije imena gulet sežu unatrag onoliko stoljeća koliko i postojanje ove vrste broda. Izvorno turskog dizajna gulet je ime dobio od mletačke riječi za ribarski brod - goléta, a koja je posuđena iz francuskog  - goélette - škuna. Šireći se od svojih turskih korijena ova vrsta broda je postala uobičajena u istočnom mediteranskom području, samim time i na Jadranskom moru, te se koristi za krstarenja guletom.

Veličina guleta varira od 14 do 43 metra, a imaju 2 do 3 jarbola. Želite li iznajmiti gulet u Hrvatskoj možete ih naći u varijantama od četiri do dvadeset kabina, što znači od osam do četrdeset ležajeva, a što ih čini savršenima za grupe svih veličina. Mnogi iznajmljivači guleta u Hrvatskoj omogućavaju zakup kabina umjest cijelog broda čime parovima i manjim skupinama koji vole upoznavati nove ljude i sklapati prijateljstva na odmorima daju mogućnost užitka u krstarenju na guletu. Kada s nekim dijelite ljubav prema moru i jedrenju znate da ćete uvijek imati o čemu razgovarati!

Zašto su guleti savršeni za jedrenje Hrvatskom? Za početak to su tradicionalni brodovi koji oživljavaju povijest i bude romantične osjećaje - ne komercijalne ili sladunjave osjećaje ljubavi negu duboki doživljaj povijesne romantike. Toliko su ispunjeni poviješću da ih nije teško zamisliti u punom radnom pogonu premda posada tada nije uživala ni u približnom luksuzu kakav na njima imamo danas. Drvena građa ovim brodovima daje prirodnu toplinu i ljepotu - nigdje u izradi ne možete vidjeti dijelove od plastike ili lažne kože. Na um pada samo jedna riječ - klasa.

Odmor na guletu - savršena prigoda za isprobavanje hrvatske hrane i vina

Budući da je veliki dio Hrvatske na Jadranskom moru ne čudi da je najam guleta jako popularan. U i na moru ima toliko toga za vidjeti, a dramatična obala mijenja i izgled i prirodu što vodi do toga da krstarenje guletom bude jedan od najnezaboravnijih odmora na kojem ćete ikada biti.

Koliko se godišnjih odmora možete sjetiti koji bi vam omogućili da popijete čašu plavca malog na brodu u luci u Splitu, čašu pošipa na Korčuli te Orvas Postup dok se opuštate uz ukusnu večeru na krmi u nekoj vali? A ono što to čini još boljim je činjenica da sami ne morate otvoriti niti jednu bocu!

Tijekom krstarenja Hrvatskom na guletu uživajte u hrvatskoj hrani i vinima

Jedan od luksuza koje najam guleta nosi sa sobom jest činjenica da nećete dobiti samo brod nego ćete dobiti brod s posadom. To znači da ne morate imati nikakvog jedriličarskog znanja niti ćete se zateći zarobljeni u kuhinji. O svemu što je potrebno netko drugi će voditi računa, a vi se trebate samo opuštati, razgledati zanimljivosti, uživati i razmišljati o tome što želite istražiti na sljedećem pristaništu.

Istraživanje nove zemlje (ili njezinih novih dijelova) nosi u sebi i radost isprobavanja različite hrane. Hrana u Hrvatskoj je raznolika. Plodovi mora su vrhunski na cijeloj dalmatinskoj obali zahvaljujući njihovom svježem obilju iz Jadrana. Utjecaj istočne Europe se vidi u ukusnim varivima poput pašticade - goveđeg ragua najčešće služenog s njokima, ili brodeta - ribljeg variva najčešće služenog s palentom. Utjecaj susjeda Talijana se vidi u tjesteninama i ukusnoj autentičnoj pizzi. Bliskoistočni utjecaj je najlakše uočljiv u ćevapčićima i bureku.

Veliki raspon cijena za opušteno krstarenje guletom

Krstarenje guletom može početi iz različitih luka, ali su najčešći polasci iz Splita i Dubrovnika. Većina ruta je unaprijed isplanirana i određena međutim, ovisno o najmu i brodu, postoji mogućnost da s kapetanom unaprijed dogovorite neku drugu rutu koja vama odgovara.

Veličanstvena kabina na luksuznom guletu Lauran, Hrvatska

Riječ krstarenje često budi osjećaj velikih troškova, a ako uzmete u obzir i posadu možete pomisliti da vam je odmor na guletu u Hrvatskoj nedostižan. Nemojte, osobito ukoliko imate zainteresirano cijelo društvo. Na primjer, gulet Nostalgija možete iznajmiti već po cijeni od 608 EUR po osobi za tjedan dana dok u prosjeku možete očekivati tjednu cijenu najma od 900 do 1.200 EUR po osobi. Na drugom kraju cjenovne skale veličanstveni gulet Lauran možete iznajmiti po minimalno 3.285 EUR po osobi za tjedan dana.

Jedna od najvećih radosti krstarenja guletom Hrvatskom jest činjenica da u stvarnom jedrenju možete sudjelovati točno onoliko koliko želite. Možete se opustiti na palubi i sanjariti da su to vaša osobna jahta i posada ili možete aktivno sudjelovati u dizanju jedara, hvatanju vjetra i plovidbi do odredišta. U slučaju da se pitate može li se dogoditi da zbog nedostatka vjetra ostanete 'zaglavljeni' te da se vaše krstarenje Jadranom pretvori u tjedan u luci - ne brinite. Svi guleti imaju motore i možete biti sigurni da ćete imati priliku uživati u plovidbi.

Iznajmite gulet u Hrvatskoj i uživajte u prekrasnoj prirodi

Želite li saznati više o ljepotama krstarenja guletom po Hrvatskoj javite nam se i rado ćemo vam reći sve što vas zanima.