Hvar - važna luka na najsunčanijem europskom otoku

Luka grada Hvara i njezin položaj u središtu Jadranskog mora imaju značajno mjesto u pomorskom prometu. Naime, ovaj grad na istoimenom otoku se nalazi na križanju glavnih pomorskih putova u Jadranu. I u prošlosti luka je imala važnu ulogu. Njezina obala, to jest dio nje, je najsačuvanija obala u Europi koja potječe iz doba Venecije.

Hvarska luka je najčešće odredište nautičara. Nije ni čudo kada je navigacija olakšana sa svih strana: ako stižete sa zapada, put će vam pokazati svjetionici na rtu Pelegrin (8m B Bl(3) 10s 21m 8m) i Velom Vodnjaku (8m B Bl 6s 31m 9M), a sam ulazak u hvarsku luku označava onaj na otočiću Galešnik (6m Z Bl 3s 12m 4M).

Onima koji uplovljavaju iz smjera Korčule ili Vele Luke pomoći će svjetlo na otočiću Pokonji dol (15m B Bl 4s 20m 10m) na istočnom ulazu u Pakleni kanal i crveno svjetlo na otoku Jerolim (5m C Bl 3s 12m 4M). Za prilaz Hvaru služe i prolazi kroz Paklene otoke: između Velog Vodnjaka i Paržnja, Paržnja i Borovca, koji je najsigurniji i najdublji s 28 metara, te Borovca i Sv Klementa, uskog i plitkog svega metar.

Nautički raj

Ono na što morate paziti jednom kada se vežete u ovu lučku ljepoticu su vjetrovi. Uvala je otvorena prema jugu, a zaštita Paklenih otoka je slaba jer uski njihov prolaz ubrzava vjetrove te zbog toga jačaju i valovi. Isto tako, njena uvučenost u kopno nije dovoljna da bi joj zapadna obala pružila potrebnu zaštitu.

Riva je dugačka 250 metara sastoji se od nekoliko dijelova. Operativna obala od 100 metara namijenjena je linijskom putničkom prometu; tu pristaju katamarani i putnički brodovi.

Zatim slijedi označeni dio obale namijenjen nautičarima, opremljen murinzima, vodom i strujom. Prvo su vezane megajahte, a do njih su vezovi za manje jahte i brodice. Mjesta ima za dvadesetak jahti. Maksimalni dopušteni boravak broda je 2 dana.

Najsjevernijih 50-ak metara rive rezervirano je za hvarske barkariole. To je i zona određena za vez taksi prijevoznika za Paklene otoke, te za vez ribarskih brodica. Na tom području zabranjeno je vezivanje i zaustavljanje brodovima koji nisu te namjene.

Potom slijedi područje vezova za manje domaće brodice do 7 m dužine, a predviđena su i mjesta za 40 plovila prosječne dužine 5m.

Na carinskom prijelazu se možete zadržati samo ako želite pregledati brod i dokumentaciju. Zona se također koristi za ukrcaj i iskrcaj putnika s cruisera. Carinski prijelaz je označen i ograđen.

Svijet u malom

Budući da se u gradu Hvaru spajaju raskošna priroda, bogata kulturno-povijesna baština i turistička ponuda složena po svačijoj mjeri te nadasve savršeni uvjeti za nautički turizam on je idealna destinacija za vaš odmor.

Prvo komunalno kazalište u Europi, hvarska katedrala, obnovljena i adaptirana tvrđava Fortica s kulturno-turističkim sadržajima, biciklističke i planinarske staze, hvarske autohtone sorte vina... Da vam ne bismo pokvarili mnoga iznenađenja koje nude ovaj grad i otok pozvat ćemo vas da dođete i sami se uvjerite u njegovu čarobnost.

Dobrodošli!